vatromet BeogradFoto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nagli zvuci, visoke frekvencije i učestalost mogu itekako uticati da psi i drugi kućni ljubimci (mačke, ptice) budu i životno ugroženi u vreme slavlja u kojima se upotrebljava vatromet, ističe za Danas doktor veterinarske medicine Vladimir Terzin i dodaje da se, nažalost, poslednjih godina povećava frekvencija smrtnosti kod kućnih ljubimaca u celom svetu usled vatrometa.

– Ako znamo da psi čuju mnogo više i mnogo niže frekvencije zvuka od čoveka i da im je sluh „duplo bolji“ od našeg, potpuno je jasnio šta iz toga prizilazi. Psi posebno sa svojim dubokim i levkastim ušnim kanalom koji prikuplja i pojačava zvuk imaju veoma veliki problem da se priviknu na bučnu muziku a pogotovu na zvuk koji se pojavi iznenada i čija je frekvencija u sverama iznad 16 kiloherca (Khz) – objašnjava naš sagovornik.

Najčešće se, kako kaže, radi o iznenadnim srčanim otkazima i infarktima čak i kod pasa koji nisu imali prethodnu istoriju srčanih problema.

Kako vatromet utiče na pse? 1
foto Marijana Đivuljski

– Takođe, ova stanja u kojima je strah dominanatno osećanje, dovode u organizmu do povećanja adrenalina koji ubrzava metabolizam, a time dovodi ili može dovesti do pogršanja hroničnih bolesti poput dijabetesa, hronične slabosti bubrega… – naglašava dr Terzin.

Prema njegovim rečima, posebno su ugroženi oni kućni ljubimci koji boluju od epilepsije jer vatromet može izazavati i jake napade, a kombinacija zvuka i svetlosnih efekata takođe može dovesti do pogoršanja stanja kod pacijenata koji imaju bilo koji vid osštećenja mozga ili nerava.

– Zaključak je jasan. Vatromet nije dobar za zdravlje naših ljubimaca – dodaje dr Vladimir Terzin.

Podsetimo, i veterinar Aleksandar Milojković govorio je za Danas ranije o uticaju pirotehničkih sredstava na kućne ljubimce gde je naveo da iz njegovog iskustva veći rizik po bezbednost životinja predstavljaju petarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari