Kamenov: Nisam agitovao protiv vakcinacije 1Foto: medija centar

Borislav Kamenov, jedini imunolog među 43 takozvana „antivakcinaša“ protiv kojih je 270 roditelja iz Srbije podnelo krivičnu prijavu za krivično delo izazivanja panike i nereda, negirao je sve navode u prijavi koje su vezane za njega i kazao da „razmišlja“ da tuži podnosioce prijave za iznošenje lažnih informacija i narušavanje ugleda.

Kamenov je, inače, osnivač Specijalističke lekarske ordinacije iz oblasti pedijatrije i imunologije „Imuno Kamenov“, kao i bivši v.d. direktora Kliničkog centra, direktor Dečije klinike KC, načelnik Odeljenja za imunologiju Dečje klinike i profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Nišu.

U krivičnoj prijavi grupe roditelja navodi se da je sa ostalim protivnicima vakcine protiv malih boginja učestvovao u „organizovanom vršenju uticaja na ljude da ne vakcinišu decu, svojim istupanjima u mas medijima“, kao i da sam „za pare odlaže vakcinaciju do daljnjeg ljudima koji ne žele da vakcinišu decu“. U prijavi nisu navedeni linkovi ili drugi navodni dokazi za ovakve tvrdnje, koji uglavnom postoje uz imena drugih osoba protiv kojih je prijava podneta.

– Nisam protiv vakcinacije i nikada nisam „agitovao“ da se deca ne vakcinišu. Svako stručno mišljenje za odlaganje vakcinacije koje sam dao sadrži obrazloženje, odnosno navođenje kontraindikovane bolesti, kao i predlog vremena za odlaganje, koje je bivalo sve kraće kada je epidemija krenula. Kao imunolog sa višedecenijskim iskustvom uveren sam da decu treba vakcinisati, ali da pritom treba stručno proceniti svaki slučaj ponaosob, kako ne bi vakcinisali i decu sa čitavim nizom bolesti koje su kontraindikovane, pa potom lečili posledice, koje mogu biti razne i različite. Većina dece kod koje sam predložio odlaganje nakon toga je vakcinisana. Verujem, dakle, da sam ja više doprineo vakcinisanju nego oni koji stoje iza ove prijave – rekao je Kamenov za Danas.

On je negirao da stručna mišljenja izdaje „zbog para“ ili da „piše nekakve lažne dijagnoze“ – što bi se moglo zaključiti iz formulacije u prijavi, precizirajući da je nakon penzionisanja želeo da ostane konsultant u KC i predavač na Medicinskom fakultetu, ali da su njegovi zahtevi odbijeni, tako da je tek tada osnovao privatnu ordinaciju. Rekao je da njegovo stručno mišljenje nije obavezujuće, te da o njemu u konačnom odlučuje nadležna Komisija KC Niš, koja ga može prihvatiti ili odbaciti. Pretpostavio je da bi iza krivične prijave mogle stajati i „neke kolege“ kojima smeta što njemu kao stručnjaku roditelji veruju, te traže mišljenje i nakon što su ga već dobili od njih.

– Moje kolege lekari bi morali da nađu vremena da razgovaraju sa roditeljima, kako bi im odgovorili na pitanja i dileme koje imaju. Na taj način bi smirili njihovu bojazan od vakcinacije. Najlakše je svakom roditelju lakonski reći: „vakcinacija je obavezna po sili zakona“, nakon čega kod njih i dalje ostaju pitanja i dileme koje rezultiraju različitim odlukama, zaključio je Kamenov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari