Kancelarija: Obeležavanje 23 godine od zločina u Livadicama na Kosovu kod Podujeva 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prošle su 23 godine od zločina u Livadicama kod Podujeva u kome je poginulo 12, a povređeno 43 Srba, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da je do zločina došlo u jutarnjim časovima kada je na mostu na magistralnom putu dignut u vazduh autobus „Niš ekspresa“, koji je u pratnji Kfora prevozio raseljene Srbe u Gračanicu, na obeležavanje Zadušnica.

„Ni posle više od dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, što između ostalog svedoči o potpunoj nesposobnosti i nezainteresovanosti privremenih institucija samouprave u Prištini da se suoče sa zlodelima počinjenim u ime takozvanog nezavisnog Кosova, ali i o pasivnosti međunarodne zajednice. Poražavajuća je činjenica da je ovaj slučaj zatvoren, a da je jedinog osumnjičenog, Fljorima Ejupija, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora, takozvani Vrhovni sud Кosova oslobodio 2009. godine, usled nedostatka dokaza“, ističe se u saopštenju.

Podseća se da se još uvek ne zna ko je ubio srpsku decu u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Grackom, porodicu Stolić u Obiliću, ko skoro svakodnevno pali i ruši srpske kuće i skrnavi crkve i manastire na Кosovu.

„Nažalost, Srbi su i danas na Кosovu i Metohiji građani drugog reda i izloženi su raznim vidovima diskriminacije, pritisaka i zastrašivanja, što ima za cilj njihovo proterivanje iz pokrajine, a mržnja koja je odnela živote naših sunarodnika u Livadicama i dalje živi, pa je u takvoj atmosferi nemoguće očekivati da Priština učestvuje u normalizaciji odnosa i stvaranju mirnodopskog društva na Кosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari