Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Zabrana kretanja planinarima je šovinizam 1Foto: Silvana Hadžić (Ilustracija)

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je velikoj grupi planinara zabranjeno da iz Ski-centra Brezovica i Štrpca krenu na pešačku turu ka Ljubotenu, najvišem vrhu Šar planine, i ocenila to kao zabranu kretanja i manifestaciju šovinizma.

„Jedna grupa planinara intervencijom policije blokirana je u Ski-centru Brezovica, dok je druga grupa zaustavljena u dva autobusa na putu ka Štrpcu“, navodi se u saopštenju i dodaje da je zabrana izrečena bez ikakvog obrazloženja.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju apelovali su na predstavnike međunarodne zajednice na Кosovu „da odlučno reaguju“, jer kako je ocenjeno, incidenti poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje.

RTV Kim je objavila da Specijalna jedinica Kosovske policije iz Uroševca nije dozvolila planinarima koji su došli iz svih krajeva Srbije da se popnu na planinski vrh Ljuboten.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je svakva vrsta ograničavanja slobode kretanja najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma“, uz napomenu da su planinarske ture na Šar planini uobičajene osim kada su planinari srpske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.