Karcinom prostate sve učestaliji, neophodna moderna terapija 1Foto: Dimitrije Petrović

U Begradu je obeležen Mescec borbe protiv raka prostate pod sloganom „Budi muško – brini o sebi“ na kom su stručnjaci istakli važnost redovnih uroloških pregleda i rane dijagnostike, ali i govorili o modalitetima lečenja.

Redovni urološki pregledi, rana dijagnostika i pravovremeno lečenje karcinoma prostate mogu spasiti mnoge živote, a inovativne terapije koje se primenjuju u kasnim fazama bolesti značajno produžavaju život obolelih, poručuju stručnjaci povodom početka obeležavanja Meseca borbe protiv karcinoma prostate.

Lekari posebno apeluju na pacijente da se vakcinišu protiv korona virusa i tako izbegnu teške oblike oboljenja.

Ispred Udruženja medikalnih onkologa Srbije, govorio je dr Siniša Radulović, predsednik udruženja, koji je naveo koji su to faktori rizika.

„Najznačajniji faktori rizika za nastanak raka prostate su starija životna dob, nasledni faktori i etnička pripadnost i to su faktori na koje se ne može delovati. S druge strane, izbalansirana, zdrava ishrana i fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji deluju povoljno na opšte zdravlje“, istkao je stručnjak.

Doktor Zoran Džamić, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Klinike za urologiju UKC Srbije, ističe da muškarci stariji od 50 godina treba bar jedanput godišnje da urade PSA (prostata specifični antigen) test i da odu na pregled kod urologa.

„Rak prostate retko daje rane simptome, ali se mogu javiti otežano i učestalo mokrenje, noćno mokrenje, smanjenje jačine mlaza i mokrenje u kapima, kao i krv u mokraći. U uznapredovaloj fazi bolesti najčešće se javljaju bolovi u kostima, pre svega karlice. Uz klinički pregled prati se i tumorski marker PSA, u sklopu procene rizika za razvoj raka prostate. Ukoliko se pregledom posumnja na postojanje raka prostate, radi se biopsija prostate. Zatim se pacijent upućuje konzilijumu, gde urolog, medikalni onkolog i radioterapeut donose zajedničku odluku o najboljem načinu njegovog lečenja“, objašnjava profesor Džamić.

Dr Nada Babović, medikalni onkolog i načelnik odeljenja za urološke tumore Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, navela je aktuelne terapijske opcije.

„Lečenje raka prostate naravno zavisi od stadijuma i agresivnosti bolesti, životnog doba i zdravstvenog stanja pacijenta, ali i od njegovih želja i očekivanja. Neophodno je da pacijentima bude dostupna moderna i efikasna terapija u fazi hormonski osetljivog metastatskog karcinoma prostate, koja suštinski odlaže progresiju bolesti i produžava preživljavanje, uz očuvanje kvaliteta života, kao i socijalne i radne aktivnosti. Ovim terapijama se znatno produžava život pacijenata i praktično se metastatski karcinom prostate prevodi u hroničnu, stabilnu bolest“, ističe dr Babović.

Na kraju konferencije, prisutnima se obratio i glumac Slobodan Boda Ninković, koji je pozvao sve muškarce da vode računa o svom zdravlju i da redovno odlaze na preventivne preglede.

„Bitno je da pokažemo brigu i za sebe i za svoje bližnje jer bi naša bolest pogodila i našu porodicu i prijatelje. Apelujem na sve muškarce da se redovno kontrolišu jer je to način da se mnoge bolesti otkriju na vreme“, ističe poznati glumac.

Rak prostate značajan je i sve veći zdravstveni problem u svetu ali i u našoj zemlji. U Evropi predstavlja najčešći karcinom kod muskaraca, sa oko 450.000 novodijagnostikovanih slučajeva godišnje i oko 100.000 umrlih.

U Srbiji, rak prostate je po učestalosti odmah iza raka pluća i debelog creva, sa 2.300 do 3.000 obolelih muškaraca godišnje i preko 1000 umrlih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari