Industrija mesa „Karneks“ iz Vrbasa pokrenula je inicijativu za formiranje posebnog Eko fonda iz kojeg bi se finansirali ekološki projekti vezani za čišćenje i uređenje Velikog bačkog kanala. Predlog je upućen opštini Vrbas i Ekološkom pokretu, a prema rečima Jova Šćepanovića, generalnog direktora Karneksa, vrbaska mesna industrija je spremna da kao osnivački ulog ovom fonda uplati 10.

Industrija mesa „Karneks“ iz Vrbasa pokrenula je inicijativu za formiranje posebnog Eko fonda iz kojeg bi se finansirali ekološki projekti vezani za čišćenje i uređenje Velikog bačkog kanala. Predlog je upućen opštini Vrbas i Ekološkom pokretu, a prema rečima Jova Šćepanovića, generalnog direktora Karneksa, vrbaska mesna industrija je spremna da kao osnivački ulog ovom fonda uplati 10.000 evra.
„Očekujemo da će ovaj predlog naići na razumevanje i da će zbog svog značaja biti široko prihvaćen. Koliko sam upoznat, trenutno se radi na pripremi dokumentacije za osnivanje Fonda kako bi što pre imali registrovano pravno lice koje će moći da donosi odluke o finansiranju pojedinih projekata. Osnovni cilj ove naše inicijative je da se Fondu priključe i druga preduzeća i fabrike iz ovog regiona kojem je Veliki bački kanal najveći ekološki problem. Nažalost, zasada nisam dobio informaciju o zainteresovanim pojedincima ili preduzećima da se uključe u rad Fonda, ali se nadamo da će predstavnici privrede prepoznati značaj jednog ovakvog projekta“, rekao je Šćepanović.
Prema njegovim rečima, Karneks kao jedan od zagađivača Velikog bačkog kanala pokušava da animira privredu i pojedince da se pridruže fondu kao suosnivači i donatori, a istovremeno radi na tome da u što kraćem roku prestane da bude jedan od najvećih zagađivača Velikog bačkog kanala.
„Svesni smo koje su posledice dugogodišnjeg zagađivanja i zbog toga je poboljšanje zaštite životne sredine trenutno jedan od primarnih ciljeva naše fabrike. U toj oblasti već smo primenili niz mera koje su dale rezultate vezane za kvalitet otpadnih voda koje ispuštamo, pri čemu smo uspeli da potpuno obustavimo ispuštanje čvrstog otpada. To je samo početak i do konačnog rešenja ovog problema očekuju nas veoma obimni poslovi. Međutim bez obzira na obim i cenu projekta, postoje realne šanse da u naredne dve godine potpuno zaustavimo zagađivanje Velikog bačkog kanala iz Karneksa“, rekao je Šćepanović.
Prema njegovim rečima, prvi koraci već su napravljeni.
„Obišli su nas stručnjaci iz nekoliko domaćih i stranih firmi koje se bave ovim poslom koji su pregledali naša postrojenja i prikupili osnovne podatke. Do kraja ovog meseca mi ćemo im proslediti detaljnije podatke o našim otpadnim vodama na osnovu čega će oni sačiniti svoje ponude o načinu konačnog rešavanja problema otpadnih voda u Karneksu. Nadamo se da ćemo do kraja naredne godine odabrati neku od tih ponuda i krenuti u prikupljanje projektne dokumentacije. Ukoliko sve bude išlo po planu, realizacija čitavog projekta mogla bi početi već početkom 2009. godine“, rekao je Šćepanović. Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o iznosu koji će biti potreban za završetak ovog posla, ali je sigurno da će to biti jedna od najvećih Karneksovih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari