Katarina Petrović: Očekivala sam oslobađajuću presudu 1Foto: N1/screenshot

Zbog sumnje da je odala informaciju koju je MUP krio, da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću na Dedinju, policajka iz Valjeva Katarina Petrović, koja je bila uhapšena, a koja je prvostepenom presudom oslobođena sumnje rekla je za N1 da nije odala nikakvu tajnu već da je bila u pitanju informacija od javnog značaja.

Policajka Katarina Petrović iz Valjeva je rekla za Dan uživo da je očekivala oslobađajuću presudu jer je, kako je navela, takva presuda bila jedino moguća sa pravne strane kao i da je dobila ogroman broj čestitki po objavljivanju presude.

„Svi moji najbliži su uz mene, ali neverovatan broj građana I oni koje poznajem i onikoje ne poznajem su mi čestitali, što llično što preko društvenih mreža. Čestitale su mi i neke kolege ali u manjem broju su to javno uradili. Dok je trajao postupak mogla sam da vidim ko su ljudi koji su ‘glasno’ bili uz mene, ali imam razumevanja i za one koji su bili ‘tiši’ i ne želim da zbog mene imaju bilo kakve probleme“, ispričala je Katarina Petrović.

Ona je objasnila i da tužilaštvo ima rok od osam dana da podnese žalbu na presudu, od trenutka kada je prime u pisanom oblliku.

„Ja verujem da će se tužilac žaliti, ne znam kako će ta žalba izgledati ali ne postoji ni jedan segment na koji bi se žalba mogla ‘nasloniti’, ali verujem da će je biti. Moram da kažem da su i mediji pisali da sam odala poverljive infomacije. Ali to nije tačno, ja sam samo potvrdila informaciju koja se već nalazila u javnosti i koja nije bila tajna. Ta infomacija nema nikakav stepen tajnosti, niti bi smela da je ima. To je informacija od javnog značaja i zbog toga sam je podelila sa javnošći“, rekla je Petrović.

„Nije mi žao“

Policajka je istakla i da joj se život „okrenuo“ od trenutka kada je bila uhapšena.

„Nisam očekivala ni hapšenje ali ni i nagrade za herojstvo, a što je kasnije usledilo. To mi je sve promenilo život, ali mi nije žao. Imala sam potrebu da zaštitim integritet institucije u kojoj radim 20 godina, bez ijedne mrlje u karijeri. Volela bih da radim u instituciji, u državi u kojoj nismo u obavezi da znamo kako se zovu ni ministar policije, ni predsednik, ni njegov kum. U državi u kojoj se zakon prmenjuje jednako prema svima. U ovom slučaju, koji sam potrvrdila, je bila evidentna selektovana primena zakona, jer osoba pod dejstvom narkotika mora da bude zadržana u policiji 12 sati, bez obzira o kome se radi. Nisam očekivala hapšenje, ali sam bila spremna da to iznesem do kraja i dalje se borim da opravdam svoj postupak, jer nisam uradila ništa protivzakonito, niti nešto što je bilo kome nanelo štetu ili meni neku korist“, rekla je ona.

„Novac nije presudan“

Komentarišući to što je još uvek pod suspenzijom, a koja podrazumeva da se prima samo pola plate, Katarina Petrović je rekla da „novac nije presudan“.

„Čovek se prilagodi situaciji. Rasla sam u seoskoj porodici gde su roditelji od nas stroje napravili tri akademska građana. Nama novac nikada nije bio bitan, živeli smo sa onoliko novca koliko smo imali. I moj suprug je takav. Morala sam neke stvari da korigujem jer nije isto kada primite pola i celu platu, ali novac nije presudan. Očekujem da ću biti vraćena na posao, sebe vidim u policiji, ali ako bude drugačijih odluka javnost če saznati, a ja ću se opet prihvatiti nekog časnog posla“, istakla je ona.

Petrović je objasnila i da bi volela da je svojim činom ohrabrila još neke ljude, ali da, kako je rekla, na žalost misli da nije.

„Volela bih da sam bila inspiracija kolegama, ne da im se dese stvari kao što su meni, ali bi ih svakako ohrabrila. Mnogo ćutimo, ali ako progovorimo, ne mogu nas baš ni sve isterati iz policije“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari