Kavčić u Zrenjaninu o bepslatnim udžbenicima 1Foto M:P.

Fondacija “Alek Kavčić” predstavila je sinoć u Zrenjaninu besplatne udžbenike namenjene đacima osnovnih škola, o čemu je u Kulturnom centru Zrenjanina govorio njen osnivač, profesor Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu dr Aleksandar Kavčić.

Kako je naveo, besplatni udžbenici Fondacije “Alek Kavčić” uspeli su da se probiju do nekih škola u Srbiji, počev od Beograda, Novog Sada, Subotice, Zaječara, Pribojske banje, Vojvode Stepe, Bogatića, Uba, Smederevske Palanke, Šida. Svuda gde su roditelji bili dovoljno uporni da školske odbore, nastavnička veća i direktore podsete da je osnovno obrazovanje besplatno a da su oni ti koji iz svog osiromašenog džepa plaćaju deci knjige. 

-Kada bi se masa od 80 miliona evra, koliko košta tržište udžbenika u Srbiji, a većina profita ide stanim firmama, oslobodila ostajalo bi 70 miliona evra godišnje koji bi ostajali u džepovima roditelja. Ovo nije bogata nacija, minimalna zarada je 35.000 dinara, pa će roditelji svakako novac trošiti na druge stvari za decu, odeću, kompjutere i na to će platiti 20 odsto poreza na dodatu vrednost. Time oni ne samo sebi da dižu standard, već će i državi obezbediti veći porez od koga ona može da to vrati u udžbenike. Sve je potpuno održivo, samo nema volje i ima puno sitnih, sebičnih i specijalnih interesa – rekao je Aleksandar Kavčić.

Kako je objasnio, udžbenici Fondacije “Alek Kavčić” su jeftini jer oni ne žele profit, već samo pokrivanje osnovnih troškova. Ipak, smatraju da bi država sve to mogla i sama da finansira, odnosno da bi mogla svake godine u okviru postojećeg budžeta za udžbenike koji sada dobijaju samo socijalno ugroženi, da preusmeri sredstva da se svoj deci kupe udžbenici. Nove knjige nisu potrebne svake godine, već se samo doštampaju oštećeni primerci, objasnio je Kavčić. Program u kulturnom centru Zrenjanina vodio je urednik Đorđo Prstojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari