KFOR povećao prisustvo kod Jarinja i Brnjaka i pozvao sve da se uzdrže od nasilja i jednostranih akcija 1Foto: Beta/HINA/Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan

U pokušaju da se smire tenzije na terenu nastale početkom avgusta, ali i u slučaju da je neophodna brza reakcija, KFOR je povećao broj vojnika u blizini Jarinja i Brnjaka. Istovremeno KFOR je pozvao sve strane da izbegnu jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja.

Ovo je potvrđeno KoSSevu u Kancelariji za informisanje štaba KFOR-a, na upit o vidljivo povećanom prisustvu vojnika KFOR-a prethodnih dana na Severu. Na terenu se mogu videti trupe američkih i poljskih jedinica.

Kako navode u Kancelariji za informisanje KFOR-a, Regionalna komanda „Istok“ povećala je svoje prisustvo u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, uspostavila je nekoliko kontrolnih punktova kod saobraćajnica.

Takođe, povećala je patroliranje u tom području zajedno sa karabinjerima MSU i EULEKS-om.

Cilj je, dodaju, da povećaju svest o trenutnoj situaciji.

Mandat misije KFOR koje predvodi NATO jeste zasnovan na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, i sastoji se u tome da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, poručuju.

„Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo KFOR-u da brzo reaguje na sve bezbednosne izazove. KFOR poziva sve da izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja. Želimo da osiguramo svima da je KFOR spreman da interveniše ako je potrebno da bi se očuvalo bezbedno okruženje i sloboda kretanja!“

„Da bi izvršio svoje zadatke, KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo na terenu“, navodi se u odgovoru za KoSSev.

Na Kosovu je trenutno nešto više od 3,700 vojnika KFOR-a, ali se po potrebi taj broj može povećati, potvrdio je ove nedelje generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

I na društvenim mrežama KFOR je vidljiviji kroz učestalije objavljivanje informacija o svojim aktivnostima i sa tzv. promo spotovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari