Predsednik Kenije Mvai Kibaki i lider opozicije Raila Odinga potpisali su sporazum o formiranju koalicione vlade u cilju okončanja nasilja nastalog posle spornih predsedničkih izbora. Na svečanosti u Najrobiju nekadašnji rivali obavezali su se da će poštovati odredbe dokumenta koji podrazumeva davanje premijerske funkcije pripadniku opozicije.

Predsednik Kenije Mvai Kibaki i lider opozicije Raila Odinga potpisali su sporazum o formiranju koalicione vlade u cilju okončanja nasilja nastalog posle spornih predsedničkih izbora. Na svečanosti u Najrobiju nekadašnji rivali obavezali su se da će poštovati odredbe dokumenta koji podrazumeva davanje premijerske funkcije pripadniku opozicije. „U protekla dva meseca stanovnici Kenije znali su samo za tugu“, rekao je lider opozicije posle potpisivanja sporazuma, dok je šef države istakao da su mirovni pregovori pokazali da „ima više stvari koje ujedinjuju sukobljene strane od onih koje ih razdvajaju“.
Glavni mirovni posrednik u pregovorima dveju strana i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je da će podela ministarskih mesta u novoj vladi predstavljati odraz snaga partija u parlamentu. Ipak, Kibakijevi protivnici ističu da je „suviše rano“ govoriti o prednostima sporazuma, budući da predsednik države i dalje ima velika ovlašćenja.
Analitičari smatraju da dogovor Kibakija i Odinge predstavlja samo polaznu tačku za uspostavljanje stabilnosti u Keniji, imajući u vidu tenzije između rivalskih plemena. Oni podsećaju da je u protekla dva meseca u etničkim sukobima stradalo najmanje 1.500 ljudi, što dovodi u pitanje dalji razvoj države. Štaviše, ekonomski stručnjaci upozoravaju da će Keniji biti potrebno mnogo vremena da se oporavi od nemira koji su usporili privredni napredak i umnogome narušili njenu međunarodnu reputaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari