Severnokorejski lider Kim Džong Il dao je juče svom sinu prvu javnu titulu što je potez koji su diplomate i analitičari ocenili kao prvu fazu u dinastičkom nasleđivanju trona ove izolovane komunističke države. Državni mediji pomenuli su tako prvi put ime Kim Džon Una, ne navodeći da je on sin Kim Džon Ila, samo nekoliko sati pre početka prvog kongresa Radničke partije od 1980.

Kim Džong Un, najmlađi sin „Dragog lidera“ i njegova tetka Kim Kjong Hu unapređeni su u činove generala sa četiri zvezdice. Jedan deo stručne javnosti navodi da ipak nije jasno da li će mlađani Kim voditi zemlju nakon smrti oca niti koliko će u tome biti nezavisan, stoga trenutnu situaciju nazivaju probnim periodom.

„Promocija Kim Džong Una u generala sa četiri zvezdice nosi dosta težine u Severnoj Koreji“, smatra Li Sung Jon, stručnjak za Severnu Koreju na Univerzitetu Tufts. „Ovo je velika stvar“. Kongdan Oh sa Bruking instituta smatra da će Kim Džong Un nesumnjivo biti krunisani princ, nema sumnje. Ona dodaje da je pitanje šta će biti kada Dragi lider umre. „Biće to svakako zanimljivo vreme“.

Promovisanje Kim Džong Ilove sestre Kim Kjong Hu koja se posmatra kao jaka politička snaga potez je koji Li ocenjuje kao redak za neku ženu u ovoj zemlji. Inostrani analitičari često su nazivali Kim osobom broj dva u rukovodećoj hijerarhiji ove izolovane zemlje. Zajedno oni bi mogli da budu dobri zaštitnici i mentori mlađanom Kimu, za koga se pretpostavlja da ima 27 ili 28 godina.

„Ovo je korak u pravcu preobraćanja Kim Džong Un u songun lidera, simboličnim gestom kojim je on podržan kao vojni lider“, mišljenja je Čeong Seong-Čang, severnokorejski stručnjak na Sejong instituta blizu Seula. Songun je vojna politika koju je usvojio Kim Džong Il, pratilac ideologije samopouzdanja – đuče, koju je izložio njegov otac. „Ovo je početak procesa promocije Kim Džong Una u šefa komande severnokorejske vojske“, ističe Čeong. Unapređenje mladog Kima rasteralo je sve sumnje povodom nedostatka rukovodećeg iskustva, navodi Čeong, koji je dugo nagoveštavao da Kim Džong UN već kontroliše mnoge ključne operacije u partiji i vojsci, efektivno vodeći zemlju u „koaliciji“ sa svojim ocem.

S druge strane, profesorka Hazel Smit, severnokorejski stručnjak na Univerzitetu Kranfild, smatra da ovo ne označava tranziciju vlast, već da je pre reč o tome da sin izađe iz anonimnosti. „Još nismo videli kraj procesa. Ne mislim da će mu svi ukazati puno poverenje budući da je mnogo vremena proveo izvan svoje zemlje“. Smitova navodi da će Kim Džong Ilov sin i sestra verovatno biti imenovani i u Komisiju nacionalne odbrane, telo koje donosi ključne odluke. „Kim Džong Il vodi zemlju uz pomoć vojske, ovo nije porodična diktatura. Kim Džong Unu neće biti data pozicija bez saglasnosti vojske. Ono što je najinteresantnije jeste da mu neće biti data pozicija bez tutorstva tetke i njenog supruga Jang Seong Taeka, potpredsednika Komisije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari