"Kineski most" sve izvesniji: Novi Sad poklonio državi parcele 1Foto: Dunavac - Šodroš

Skupština grada Novog Sada na današnjoj sednici odlučila je da prenese vlasništvo 69 parcela na Telepu, Limanu, Šodrošu i Sremskoj Kamenici na državu, kako da bi se ishodovala dozvola za igradnju četvrtog mosta u produžetku Bulevara Evrope.

U pitanju je nešto više od 2,3 hektara u katastarskim opštinama Novi Sad 2 i Sremska Kamenica, na trasi novog mosta koji treba da grade Kinezi.

Na novosadskoj strani predato je 65 parcela od oko dva hektara, dok je sa strane Sremske Kamenice dodeljeno zemljište oko 35 ari gde treba da bude kružni tok u produžetku novog mosta.

Koridori Srbije ne mogu da dobiju građevinsku dozvolu ako država nije valasnik ovog zemljišta, pa je republičkoj direkciji za imovinu ono predato neposrednom pogodbom bez nadoknade. U pitanju zemljište javne namene, a tako će ostati.

Podsetimo, Koridori za sada imaju samo dozvolu za privremeni most, zbog kojeg je na kraju i posečen deo šume na Šodrošu i Kameničkoj adi, iako su se ekološki aktivisti tome protivili desetak meseci.

Na zidu pored ulaza u nekadašnje brodogradilište, koje je sada prodato privatniku i gde će biti građeni stambeni kompleksi, ispisano je na kineskom i engleskom jeziku obaveštenje kako kineska kompanija “CRBC” gradi obilaznicu oko Novog Sada sa mostom.

Novosadski parlament, između ostalog na današnjoj sednici je usvojio završni račun budžeta za 2022. godinu i kako je to utrošeno 40,5 milijardi dinara.

„Završena je realizacija 125 kapitalnih projekata, a započeti su i novi. To je pokazatelj da se Novi Sad intenzivno razvija, a taj trend će se nastaviti u ovoj i narednoj godini. Neki od realizovanih projekata su fekalna kanalizacija u Bockama, rekonstrukcija Dunavskog parka, rekonstrukcija i dogradnja OŠ ‘Ivan Gundulić’, izgradnja kanalizacije u Kisaču i Radnoj zoni Kać, gradnja Doma zdravlja na Adicama, izgradnja dva vrtića na Sajlovu i Veterniku, kao i izgradnja saobraćajnih površina u Save Kovačevića“, izjavio je zamenik gradonačelnika, Igor Crnobarac.

Iz opozicije nisu glasali za izveštaj o budžetu.

„Oni navode da su preduzeća u plusu, a to su postigli time što su im uplatili 3,9 milijardi dinara subvencija. Preduzeća su i u kreditima, čak se i Grad zadužio. Oni traže novac od banaka za redovno funkcionisanje, nekad i kako bi mogli da isplate plate. Za GSP smo više puta rekli da treba da se traži novo rešenje, a ne kao sada da im se da 1,8 milijardi subvencija. Ne znamo da li je rešenje javno-privatno partnerstvo ili nešto drugo, ali je jasno da GSP ovako više ne može da funkcioniše“, izjavila je odbornica opozicione Srpske radikalne stranke Snežana Mušicki.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari