Zahvaljujući istrajnosti udruženja „Solidarnost“ koje nastoji da dokaže nezakonitosti u postupku privatizacije preduzeća ATB „Sever“, ali i menadžmenta u ovoj firmi, ona ne prestaje da bude predmet medijskog interesovanja.

Poslednja vest govori da se u „Severu“ priprema još jedan „set“ otpuštanja radnika. Kako, naime, tvrde sindikalni aktivisti u preduzeću, rukovodioci ponovo „procenjuju sposobnosti“ radnika, što je obavezna faza pred otpuštanje. Do sada je od trenutka privatizacije 2004. godine u više navrata broj radnika u „Severu“ smanjivan, a većina tih otpuštanja nije bila sasvim u skladu sa kupoprodajnim ugovorom, koji nije previđao da će više od 2.000 radnika nakon prodaje fabrike ostati bez posla. Od preko 6.000 radnika, koliko ih je u najbolje vreme radilo u ovoj subotičkoj fabrici elektromotora, odnosno blizu 3.000 u vreme privatizacije, ostalo ih je samo oko 430. To je radio prvi strani vlasnik, austrijska kompanija ATB, a danas to čini i kineska kompanija koja je kupila austrijski ATB nakon stečaja.

Povodom situacije u „Severu“ održan je sastanak predstavnika Gradskog veća Samostalnog sindikata Subotice sa rukovodstvom grada, na kojem je sindikat ove fabrike dobio obećanje da će lokalna samouprava podržati njihove napore i pomoći da se nađe rešenje problema u kojem se nalaze sadašnji ali i bivši radnici Severa.

Nezvanično se može čuti da se priprema otpuštanje 19 radnika, što prema kolektivnom ugovoru oslobađa firmu obaveze da piše elaborat o socijalnom programu, i pojednostavljuje postupak otpuštanja, jer je broj otpuštenih radnika ispod 20.

Iako većina kompanija koje su otvorile svoja predstavništva u Subotici dolazi iz evropskih zemalja u kojima sindikati imaju dugu tradiciju, u njihovim subotičkim ekspoziturama jedva da postoje rudimentarni oblici sindikalnih organizacija. Kako se nezvanično čuje od radnika zaposlenih u tim firmama, postoji veliki strah od otpuštanja, a poslodavci se ne ustručavaju da diskretno koriste taj mehanizam radi zastrašivanja i onemogućavanja bilo kakvog protesta. Takođe, problem je i naše ovdašnje iskustvo i sindikalna svest radnika koja gotovo i ne postoji, te mnogi radnici nisu ni svesni da i u privatnim firmama imaju neka prava koja im zakon obezbeđuje, kaže za Danas jedan od subotičkih sindikalnih lidera u privatizovanoj firmi.

Protiv radnika je i enormna nezaposlenost kao i činjenica da poslodavac u svakom momentu može naći drugu radnu snagu, a da kroz brojne izgovore može kazniti svakog ko se drzne da traži svoja prava. Čak i u navodno veoma uspešnim firmama ima nezadovoljstva, jer su poslodavci zbog postojeće situacije u mogućnosti da nadnice drže na veoma niskom nivou, i radnike plaćaju znatno manje nego u svojim evropskim firmama. Kako je to rekao jedan od direktora austrijskog ATB prilikom kupovine Severa, plate zaposlenih u subotičkom Severu primerene su srpskom standardu, bez obzira kako se kotira proizvod tih radnika na svetskom tržištu.

Prava i nemoć

Do sada je sam sindikat u „Severu“ bio nedovoljno aktivan, ili pak nemoćan da bilo šta uradi u zaštiti svojih radnika. Ali taj problem je znatno širi, jer je činjenica da ni u jednoj od privatizovanih subotičkih firmi, odnosno pre svega u novoosnovanim preduzećima u stranom vlasništvu ne postoji sindikalno organizovanje radnika. Zbog toga je Gradsko veće SSS zatražilo pomoć nemačke Fondacije „Fridrih Ebert“ u pokušaju da se to promeni, a jedan od načina je seminar koji bi radnicima pomogao da se bolje organizuju, a poslodavcima ukazao na neophodnost postojanja radničkih sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari