Najbolji teniseri sveta nisu pošteno još ni osetili travnati tepih u Londonu, a organizatori trećeg grend slema sezone Vimbldona su se suočili sa velikim problemima koji su u vidu kiše došli sa neba. Prvog dana odigrano je tek tridesetak mečeva u obe konkurencije na jubilarnom 125. Vimbldonu, dvadesetak duela je otkazano pre početka i premešteno za danas, a veliko je pitanje koliko će biti ispoštovan i taj raspored drugog dana jer meteorolozi najavljuju nove obilne padavine.

Među otkazanim susretima je i duel Jelene Janković i Marije Hose Martines Sančez iz Španije, kao i Janka Tipsarevića i Iva Karlovića iz Hrvatske koji je juče trajao samo tri minuta, pa bi se moglo desiti da na londonske terene danas izađe čak šestoro tenisera iz Srbije.

Problemi sa vremenom na Ostrvu zato će verovatno delimično baciti senku na veliku borbu za tron muškog i ženskog tenisa, ali i tradicionalne jagode sa šlagom kojih se tokom 14 dana nadmetanja pojede više od 30 tona. Međutim, nepopustljivi Englezi su na sreću pre dve godine ipak prekršili deo običaja i stavili pokretni krov na centralni teren, pa će program najvećih mečeva koliko toliko biti ispraćen.

Da ume da kvalitetno iskoristi vreme dok čeka da se sivi oblaci sklone iznad terena Novak Đoković je pokazao u društvu Nemice srpskog porekla Andree Petković i Beloruskinje Viktorije Azarenke vrteći hulahop, ali se od njega daleko više očekuje na travnatoj podlozi. On pred sobom ima još jednu, možda i ključnu, priliku da pretekne Rafaela Nadala i popne se na čelo ATP liste. Da bi ostvario dečački san Đoković mora da stigne do finala, pod pretpostavkom da se u njemu nađe i Španac, a ukoliko „kralj šljake“ ne odbrani trofej na travi, Novak je praktično već prvi reket sveta. Ukoliko potvrdi zavidnu formu Viktor Troicki bi možda mogao i među prvih deset tenisera ATP liste, a roviti Tipsarević može očekivati pomak prema vrhu ako ponovi igru iz Istborna. Sa druge strane, srpske teniserke nalaze se u vidno lošoj formi punoj oscilacija, pa bi domet četvrtfinala Jankovićeve ili Ivanovićeve bio ravan podizanju pehara.

Šestoro Srba na terenu

Redovan program Vimbldona za utorak donosi okršaj Novaka Đokovića i Francuza Žeremija Šardija (treći meč na centralnom terenu, oko 19.00), Viktor Troicki ukrstiće reket sa Argentincem Maksimom Gonzalesom (treći meč na terenu 16, oko 17.00), dok Ana Ivanović odmerava snage sa Melani Udin iz SAD (peti meč na terenu broj 12, ne pre 19.00). Pre Ivanovićeve na teren 12 će i Janko Tipsarević da nastavi svoj duel sa Ivom Karlovićem iz Hrvatske (drugi meč, oko 15.00), dok će Jelena Janković u 13.00 otvoriti program na terenu broj tri protiv Marije Hose Martines Sančez iz Španije. U isto vreme program na terenu 11 otvoriće Bojana Jovanovski protiv Simone Halep iz Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari