Kisić Tepavčević: Žene u Srbiji sve obrazovanije 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Vlada Srbije se svim podsticajnim merama zalaže za odgovoran pristup rađanju i stvaranju porodice, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ističući da je i zaposlenost „veoma bitan segment prilikom odlučivanja o stvaranju porodice“.

Kisić je na Konsultativnoj radionici ”Depopulacija i javno zdravlje”, održanoj u sklopu izrade Izveštaja o ljudskom razvoju o depopulaciji, istakla da problem depopulacije postoji u celom svetu, ali da je „veoma bitno aktivno raditi na prevazilaženju tog fenomena“ koji je Vlada Srbije prepoznala, saopštilo je danas Ministarstvo.

Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u saradnji sa premijerkom Anom Brnabić, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je do sada organizovalo već pet radionica na temu podrške porodici i rađanju, starenju, migracijama i tržištu rada, urbanom razvoju i prirodnoj sredini i obrazovanju, navedeno je u saopštenju.

Kisić je ocenila da su „žene u Srbiji sve obrazovanije, što predstavlja jedan od presudnih faktora samostalnosti i nezavisnosti“, ali je istovremeno „veoma je važno žene podstaći i na rađanje, jer to predstavlja bitan faktor u životu svakog čoveka“.

„Zaposlenost je veoma bitan segment prilikom odlučivanja o stvaranju porodice i predstavlja odgovoran pristup rađanju, za šta se i zalaže Vlada Srbije“, naglasila je Kisić, ističući da je u tom pogledu već mnogo urađeno poslednjih godina, poput programi „Moja prva plata“ i „Garancija za mlade“, uz čitav niz mera aktivnog zapošljavanja koje su direktnoj vezi sa podsticajem zapošljavanja mladih.

Država je, u cilju podsticanja rađanja, ove godine omogućila i direktnu nepovratnu finansijsku podršku za
kupovinu prvog stana ili kuće ženama koje se odluče da rađaju u narednom periodu, a koje do sada nemaju nekretninu u svom vlasništvu, a povećan je i iznos jednokratne pomoći za prvo dete i iznosi 300.000 dinara, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari