Kladovo: Zelena biblioteka na točkovima 1Foto: Biblioteka Centar za kulturu Kladovo

Biblioteka Centar za kulturu Kladovo aktivno se ove godine uključila u obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine – 5. juna i tim povodom zelena biblioteka na točkovima iz Kladova obilazi 12 naselja opštine Kladovo.

U okviru redovnog pužanja usluga u izdavanju knjiga promoviše, kroz dodatne edukativne aktivnosti, potrebu očuvanja životne sredine.

– Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i druge, kako bi se stimulisao razvoj ekološke svesti ljudi, objašnjava direktorka Biblioteke Centar za kulturu Kladovo, Žaklina Nikolić.

Ona je dodala da će korisnici  bibliobusnih uslug kao poklon dobiti edukativne i korisne publikacije na tu temu.

Aktivnostima zelene biblioteke na točkovima prethodila je radionica na kojoj jenajmlađim korisnicima Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo predstavljena slikovnica Dečja ekološka prava i obaveze, autorki Ljiljane Đurović i Ljiljane Andrić sa željom da se deca upoznaju sa mogućnostima zaštite životne sredine.

Kako navode u ovoj ustanovi kulture u Kladovu, ova slikovnica ima višestruki značaj jer uči decu da prepoznaju ekološke probleme, podstiče ih da ukazuju drugima na njih i osnažuje ih da deluju u cilju zaštite životne sredine.

– Kroz svakodnevne životne situacije pretočene u stihove, deca će na brz i lak način usvojiti postupke koji vode u ekološki poželjno ponašanje i razvoj ekološke svesti. Mladima je neophodno ukazati da uživanje bilo kakvog prava podrazumeva ispunjavanje određenih obaveza i da je njihov trud, ma koliko se zanemarljivim činio, neophodan i presudan za ostvarivanje globalne dobrobiti, kažu u Biblioteci Centar za kulturu Kladovo.

Oni dodaju da je radionica održana sa učenicima nižih razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Kladovu u saradnji sa učiteljima, nastavnicima i bibliotekarima i da je poseban program na istu temu realizovan za korisnike pokretne biblioteke u 12 sela opštine Kladovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari