Klizalište na otvorenom od 21. decembra u Kragujevcu, klizaljke uključene u cenu ulaznice 1Trg na kome će biti klizalište/Foto: V. G.

Na Trgu Svetog Đorđa, ispred Robne kuće u Kragujevcu, od 21. decembra počeće sa radom klizalište na otvorenom. Klizalište će raditi u okviru dvomesečne manifestacije Korzo na ledu, koju po prvi put za svoje sugrađane organizuje grad Kragujevac.

Korzo na ledu pratiće bogat zabavni, kulturno – umetnički i muzički program za koji će biti zadužene kragujevačke ustanove kulture, a klizalištem će gazdovati Sportsko-privredno društvo Radnički.

Po rečima Bratislava Urakovića, direktora ovog privrednog društva, klizalište će raditi svakog dana od 9 do 22 časa, a cena ulaznice, u koju su uključene klizaljke, iznosiće 200 dinara.

Za bezbednost svih klizača biće zaduženi sportski radnici iz SPD radnički, uvek će biti po četvoro “spasilaca” na ledu, a budući da je potrebno da se led održava i noću, biće organizovana i dežurstva.

Za kompletan posao uređenja Trga za potrebe klizališta SPD Radnički je angažovao beogradsku firmu Gemtehnik doo, a iznajmljivanje, postavljanje i održavanje klizališta Grad će koštati 3,2 miliona dinara.

– Ideja je bila da u specifičnom i teškom vremenu kreiramo zabavni i kulturni sadržaj koji će biti dobar za naše sugrađane svih generacija, od dece do baka i deka, a u cilju dobrog raspoloženja tokom zimskih meseci, ali i edukacije i zdravog duha, istakla je Ana Petrović, pomoćnica gradonačelnika za kulturu i informisanje.

Ona je objasnila da iako ne pretarno veliki, Trg Svetog Đorđa u potpunosti tehnički odgovara potrebama klizališta i da će broj ljudi koji u jednom trenutku mogu da klizaju biti ograničem brojem klizaljki, kao i brojem prodatih ulaznica.

– Odlučili smo da se klizanje naplaćuje baš zato da bismo, zbog bezbednosti naših sugrađana, imali uvid u to koliko je klizača u svakom trenutku na ledu. Iskustva iz drugih gradova su pokazala da je to optimalna cena, istakla je Petrović.

Po završetku đačkog raspusta za učenike će po školama biti određen i raspored za besplatne termine na klizalištu.

Manifestacija je, po njenim rečima, dobila naziv Korzo na ledu, zato što je u blizini Trga bio korzo gde su nekada izlazili Kragujevčani, pa je naziv jedan od načina da se očuva tradicija.

Oko klizališta biće organizovan zimski bazar, a za postavljanje kućica za prodaju i određivanje zakupaca biće zaduženo javno preduzeće Šumadija sajam.

U kućicama će se prodavati proizvodi prilagođeni zimskoj sezoni i novogodišnjim praznicima, a biće i toplih napitaka, čajeva, tople čokolade, ali i kuvanog vina i rakije.

Za klizače će svakodnevno biti organizovan i bogat prateći program za koji su zaduženi Centar za negovanje tradicije i kulture “Abrašević”, Knjaževsko srpski teatar, Pozorište za decu i omladinu, Muzički centar i Dom omladine.

Na Fejsbuku i Instagramu već je počela sa radom stranica “korzo_kg” na kojoj će dnevno biti objavljivana dešavanja na manifestaciji Korzo na ledu.

Iz Doma omladine za sada kao najveće zvezde koje će nastupiti u pratećem programu najavljuju Neverne bebe, Beti Đorđević i Tanju Banjanin.

Planirano je da koncerte imaju i Trio “Pop art” i “Duo trio kvatro”, kao i učenici Muzičke škole Oktava, a za najmlađe će biti organizovane i pozorišne predstave i radionice.

Iz grada najavljuju da će ova prva godina biti probna, da su spremni da građanima garantuju bezbednost, a što se ostalih stvari tiče, kako kažu, biće rešavane u hodu.

Nadaju se da će ovogodišnja manifestacija biti uspešna, a odmah po njenom završetku krenuće se sa planiranjem one za narednu sezonu, koja bi trebalo da bude još zanimljivija i aktraktivnija.

Ovogodišnji Korzo na ledu trajaće od 21. decembra do 21. februara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari