Koje su cene dočeka Nove godine po gradovima Srbije: Poznati su i muzičari, rezervacije počele 1Foto: Pixabay/Kreulebeule

Do novogodišnje noći ostalo je još malo, a restorani, hoteli i kafane mahom su već spremni za doček. Spremne su cene, poznati su i muzičari koji će uveseljavati goste, a već sada mogu da se rezervišu mesta.

Što se Beograda tiče, najjeftinije ulaznice idu od 15 evra do više od 200 evra.

U jednom od klubova u Beton hali ulaznica za Novu godinu je 25 evra, sve ostalo se dodatno plaća. Većina nudi i specijalne pakete – jedan takav za 14 osoba, uz koji idu četiri boce pića, od kog dve “Dom Perinjon” šampanjca košta 1.690 evra.

Ima klubova u starom deu grada koji ulaz naplaćuju 15 evra, s tim što se sve ostalo dodatno plaća. Muzika u klubovima je uglavnom RnB ili haus, goste zabavaljaju di džejevi, a tamo gde u cenu ulaznice ulazi i piće doček je nešto skuplji. Pojedini klubovi imaju i dve različite cene – devojkama naplaćuju 60, muškarcima 70 evra, pod uslovom da se karta kupi već sada. Na sam doček cene su više.

U kafanama najčešći doček je uz tamburaše, u nekoliko kafana u Skadarliji, poznatoj boemskoj četvrti, je od 90 do 140 evra, u zavisnosti od kafane, mesta, i toga da li je u cenu osim obavezne večere uračunato i piće.

U nekim drugim beogradskim kafanama postoji i opcija rezervacije samo mesta, koje košta 2.000 dinara, a u kojima se posle piće i sve ostalo plaća “po utrošku”.

Hoteli standardno imaju svoje dočeke i u njima pevaju najpoznatija imena sa estrade, tako će Jelena Karleuša zabavljati goste u Hajatu. Ulaznica je od 180 do 200 evra, a u tu cenu uračunata je večera na bazi švedskog stola i piće dobrodošlica.

U susednoj Crowne plazi pevaće Aca Lukas po istoj ceni kao u Hajatu, dok je u Belekspo centru cena svečanog dočeka od 180 do 240 evra, s tim što je u ovo cenu osim večere uključeno i piće.

U napomeni šta sve nude u ovom novobeogradskom mestu poznatom po velikim žurkama osim standardnog pominje se i “poslastica” večeri, odnosno specijalitet kuće burek sa sirom i mesom, koji će biti poslužen posle dva sata ujutru.

I drugi luksuzniji beogradski hoteli planiraju svečani doček, a cene su po osobi uglavnom od 120 evra pa naviše.

Novogodišnji doček u Zrenjaninu: Od kućne režije do sala za proslave i hotela

Doček Nove godine uveliko se rasprodaje u zrenjaninskim restoranima, salama i hotelima. Iako se građani žale na besparicu, mnogi organizovani dočeci su već rasprodani.

Cene se kreću od 45 do 90 evra za novogodišnju proslavu i večeru, dok je smeštaj sa noćenjem skuplji.

U salama za proslave doček Nove godine nudi se po sličnim cenama, na jednom mestu je cena 45 evra na novogoidšnju noć na drugom mestu proslava kpšta 47 evra a repriza 25 evra.

Proslave su organizovane od 20 časova do 3 sata posle ponoći. U cenu karte uključena je rezervacija stola za društvo, hrana koja će biti poslužena na švedskom stolu, kao i piće u neograničenim količinama.

U kafeterijama i restoranima popularne su dnevne žurke, od 13 do 19 časova, i dosta mesta će organizovati u zrenjaninu ovakve žurke.

Gurmanski restorani nude za 31. decembar bogat meni, pa ko voli da se dobro provede za trpezom, moraće i da plati. U jendom takvom lokalu u Zrenjaninu novogodišnje posluženje i proslava uz tamburaše i neograničenu količinu hrane i pića košta 9.700 dinara.

U dvorcu Ečka doček Nove godine košta 6.900 dinara, a goste će zabavljati Isidora Vujdinović, dok će za reprizu svirati Cuardado bend iz Zrenjaina a cena karte je 3600 dinara. U cene karata uključena je svečana večera, paket domaćeg pića, uz promotivne cene stranog pića.

Komplet karata za doček i reprizu košta 9.000 dinara.

Ovaj hotel u ponudi ima i pakete sa dva i tri noćenja, prvi košta 350 evra, a drugi 395 evra.

U hotelu Vojvodina, u centru Zrenjanina, doček Nove godine košta 6.000 dinara, a goste će zabavljati Kameleon bend, od 20 časova do 2 sata. Oni nude i novogodišnji aranžman, sa dva noćenja sa doručkom, za dve osobe, po ceni od 27.800 dinara.

Koje su cene dočeka Nove godine po gradovima Srbije: Poznati su i muzičari, rezervacije počele 2
Foto: Miroslava Pudar

U Zaječaru ili su restorani rasprodati ili su odustali od organizovanog dočeka

Manje od mesec dana ostalo je do “najluđe noći”, a restorani u Zaječaru ili su već rasprodati, ili su ove godine odustali od organizovanog dočeka.

Ono što je dopisnika Danasa iznenadilo da par restorana koji su poznati po tradicionalnim proslavama ranijih godina, ove godine odustali su od od organizovanog dočeka.

“Ne isplati se. Sve je poskupelo. Bojimo se ako sve organizujemo, da će cena biti visoka, a ljudi su u teškom materijalnom položaju. Ove godine definitivno odustajemo, a za sledeću – videćemo”, ističe za Danas vlasnik jednog restorana.

Međutim, ima restorana koji su svoje kapacitete već prodali i mesta više nema.

“Kod nas je cena dočeka bila 70 evra. U to je uračunato hladno i toplo predjelo, glavno jelo, desert, dok je piće neograničeno. “Aleks band” nastupa te večeri. Najviše gostiju je iz susedne Bugarske”, ističu iz tog restorana.

U drugom restoranu cena je nešto niža, manje od 50 evra po čoveku.

“Kod nas je doček 5.000 dinara. U to je uračunato hladno i toplo predjelo, glavno jelo sa roštilja, a piće je neograničeno. Naravno tu je i desert, a goste će zabavljati “Flert Band”.

U još jednom restoranu u centru grada, meni je bez pića, a imaju i mesni i riblji.

“Cena mesnog menija je 3.023 dinara bez pića, dok je riblji 3.523, takođe bez pića. Naš meni nije baš tradicionalan, a naši gosti uživaće u odličnim specijalitetima”, poručuju iz ovog restorana.

Bilo kako bilo, kriza je stigla i u Zaječar na velika vrata. Od praznične atmosfere za sada nema ništa, a kako stvari sada stoje, ko zna da li će se i ikada vratiti.

Subotica: Dnevne žurke u kafićima, doček u restoranima i salama

Subotički kafići, restorani i sale za razne svečanosti su uveliko spremni za “najluđu noć” u godini, budući da su već izašli sa svojim ponudama za doček 2023. godine.

Poslednjeg dana u ovoj godini, 31. decembra, u većini kafića biće organizovane dnevne žurke na koje je ulaz besplatan, a gosti plaćaju piće koje popiju.

Žurka počinje u 11 časova i traje sve do kasnih popodnevnih sati, a za muziku su zaduženi bendovi, tamburaški ansambli ili di-džejevi.

Kada je u pitanju večernji doček Nove godine, u ponudi prednjače restorani i sale za razne svečanosti, a cena se kreće u rasponu od 3.000 do 6.000 dinara, dok je u pojedinim lokalima i znatno skuplje.

Početak proslave je u 20 časova, a u cenu je uključena večera i neograničena konzumacija domaćeg pića. Ima i slučajeva da je konzumacija hrane i pića tokom cele noći neograničena, kao i restorana koji nude švedski sto, aperitiv i čašu šampanjca u ponoć, dok se ostalo piće posebno naplaćuje.

Kada je u pitanju muzika, i za večernji doček biće slično kao i za dnevni, pa će u pojedinim salama dj-džejevi puštati muziku, u nekima će svirati tamburaški ansambli, dok će u većini restorana biti bendovi.

Ako posle celodnevnog slavlja Subotičanima bude još do žurke, tu je i repriza dočeka Nove godine, koju 1. januara organizuju gotovo svi kafici, restorani i sale.

Takođe, pojedini lokali organizuju i prednovogodišnje zagrevanje u vidu žurke za ispraćaj stare godine, a cene su upola niže u odnosu na proslavu za doček 2023. godine.

Šabac: Veliko interesovanje za organizovane dočeke

Za proslavu Nove godine u hotelu „Sloboda“, koji se nalazi na gradskom trgu u samom centru Šapca, vlada veliko interesovanje, a svi kapaciteti su već popunjeni, kažu u hotelu.

„Doček Nove 2023. godine je 85 evra, a u tu cenu je uključena svečana večera, švedski sto i neogranično konzumiranje alkoholnog i bezalkoholnog pića“, navode u „Slobodi“.

Šapčani i gosti hotela iz drugih krajeva Srbije, koji će i reprizu Nove godine provesti ovde, to će koštati 75 evra.

„Za muzički deo novogodišnje večeri zadužena je Stoja sa pratećim bendom, dok će u toku reprize goste zabavljati Rada Manojlović“, kažu u hotelu.

U odnosu na prošlu godinu, cene dočeka i reprize, više su za oko deset evra.

Nešto povoljnije proslave nude šabački restorani.

„Cena konzumacije je 7.000 dinara. U cenu je uračunata večera i neograničen program pića, kao i muzički deo, koji će biti tu i za reprizu Nove godine, s tim što je za 1. januar cena trideset evra po osobi, kaže Mile Nešković, menadžer jednog poznatog šabačkog restorana.

Ističe da je interesovanje ove godine veoma dobro, i da su do sada prodali više od polovine kapaciteta.

„Prošle godine nas je malo omela korona, budući da smo se pridržavali epidemioloških mera i primali samo vakcinisane goste, što na kraju i nije bilo baš uspešno, ali ove godine interesovanje je mnogo bolje“, ističe Nešković.

Dodaje da je u odnosu na prošlu godinu, cena dočeka i reprize, viša za oko 20 odsto.

U jednom od popularnih restorana doček na galeriji je 5.500 dinara, dok je u prizemlju 6.500 dinara, u šta je uključeno predjelo, roštilj, salata i neogranično piće, ali ni ovde, kako su nam rekli, slobodnih mesta više nema.

U Vranju doček od 4.000 do 7.200 dinara, gosti i iz Severne Makedonije i Bugarske

Doček Nove godine u Vranju košta od 4.000 do 7.200 dinara po osobi, a za tu cenu gosti restorana u ovom gradu dobiće hranu i piće u neograničenim količinama, kažu za Danas iz vranjskih ugostiteljskih objekata.

Na osnovu informacija iz sedam restorana, uglavnom su kapaciteti popunjeni a stolovi rezervisani, mada su iz jednog od njih za Danas poručili da „neće biti organizovanog dočeka“.

„Cena dočeka je 6.000 dinara po osobi, u tu cenu je uključena i hrana i piće. Ove godine je neznatno povećana u odnosu na prethodnu. Biže živa muzika. Rezervacije imamo, sobe su nam popunjene, većinom su rezervisali gosti iz Severne Makedonije, manje iz Bugarske. Iz Vranja je vrlo slabo interesovanje“, rekao je za Danas zaposleni u jednom od restorana.

Iz drugog podsećaju da prošle godine nisu organizovali doček u svom objektu, a da je „ove godine cena 6.000 dinara, u koju je uračunato i piće i hrana“, iako se „još uvek ne zna da li će se uopšte održati proslava“, jer „sve zavisi od interesovanja“.

„Cena po osobi kod nas je 4.000 dinara, hrana i piće neograničeno. Već je puno skoro sve“, kaže sagovornik Danasa, vlasnik jednog restorana.

U drugom je u cenu dočeka uračunat i „muzički program“.

„Cena dočeka je 7.200 dinara po osobi. Za taj novac dobićete hranu, kao i neograničeno piće i muzički program. S obzirom da smo pre dva-tri dana formirali ponudu, još je rano da pričamo o interesovanju ljudi, mada mogu da vam kažem da smo imali dosta upita do sada“, kaže naš sagovornik.

„Organizovanog dočeka“, da prodajemo karte, neće biti“, naglašava zaposlena u jednom od posećenijih restorana, i dodaje da će „primati rezervacije, ali će gosti račun plaćati normalno, kao i svakog drugog dana“.

Novosađani vole rano da počnu sa zabavom

Novosadski hoteli, restorani, klubovi, kafane i kafanice za doček Nove godine nude različite vrste zabava za koje treba da se izvoji u proseku od 3.000 dinara pa naviše. Zakuske su standard u govoto svakoj ponudi, a piće je većinom u neograničenim količinama.

Restorani provod za čitavu noć uz večeru i neograničenu količinu pića procenili na oko 5000 dinara po stolici. U klubovima je to malo drugačije. Barski sto je 3.000 dinara. Obećavaju i bogatu zakusku i naravno trubače kada se kazaljke poklope. Ako želite i da sednete, uz separe ili sto, cena večeri je od 5.000 do 6.000 dinara.

Mlađi će većinom krenuti putem splavova na Ribarskom ostrvu, u klubove na i u okolini Spensa i Petrovaradinske tvrđave ili u sam centar grada u popularnu Ulicu Laze Telečkog.

Mnogi restorani imaju svoje tradicionalne goste kao što hotel Putnik već godinama dočekuje komšije iz Bugarske koji u Novom Sadu zakupe čitav ovaj hotel i u vojvođanskoj pestonici se provedu par dana.

Klubovi koji puštaju popularnu narodnu muziku naplaćuju ulaz od 1000 do 2000 dinara. Dok oni koji će punuditi nešto “alternativniju” zabavu, ulaz, većinom neće ni naplaćivati.

Zapravo, njima je najveći konkurent sam grad sa svojim organizovanim dočekom koji dovodi gomilu benova i di-džejeva, a kojima klubovi sa svojom ponudom ne mogu da pariraju.

“Ne naplaćujemo ulaz, nego depozit od 2000 dinara, pa kad dođeš imaš te novce da piješ. Goste će da zabavlja lokalni DJ koji će puštati naravno hitove. To se sad zove Guilty Pleasure”, rekao nam je Milan, vlasnik kafića “Pero” u centru Novog Sada.

Cene diktiraju i muzičari koji će nastupiti. More “cover” bendova sviraće po klubovima, dok su tamburaši raspoređeni većinom po vinskim podrumima, kao i čardama i restoranima uz reku. Od popularnih imena izdvaja se ono Dženana Lončarevića koji će nastupiti u restoranu hotela Šeraton.

U Novom Sadu poslednjih godina gotovo da su popularnije dnevne od noćnih žurki. One počinju od 10 ujutro, di-džejevi već budu namešteni i spremni, a šunke, kobasice i kuvana jaja nasečeni na tacne. Gosti slavlje počinju tradicionalno sa prvom jutarnjom rakijicom.

“Iz ranijih iskustava mogu da potvrdim da bez 100 evra ne vredi ići na proslavu. Platite klub, ali krenete po kafanama već od ujutro. Posle svega odete ipak na još jednu klopu, dok nekog malo i častite, ne možete proći ispod 50 evra, a najčešće je to 100.Verovatno ću ostati kući uz kiflice i “zanimljivi” novogodišnji program. Možda prošetam do centra”, kaže nam Novosađanin Bojan Tegeltija.

U Nišu neke kafane ne slave Novu, dok su druge već rasprodate: Cena, prava sitnica

U Nišu, koji slovi za grad „gurmanluka i meraka“, neke kafane ne organizuju doček Nove godine, druge još imaju mesta i naplaćuju ga i do 70 evra, a treće su već rasprodate.

U restoranima koje smo kontaktirali kažu da je u cenu uračunata hrana, piće u neograničenim količinama i muzika- bez zvučnih imena.

„Nema šta nema“, odgovaraju neki od vlasnika, menadžera ili konobara na pitanje šta se u novogodišnjoj noći nudi od hrane, ali kada počnu da nabrajaju jasno je da misle pre svega na razne vrste mesa, dok ordever, salate i kolače spominju usput.

U jednoj od najpoznatijih niških kafana, u blizini aerodroma, koja je “ušla u knjigu”, a u koju zbog izuzetne hrane zalaze gurmani, uključujući i strane diplomate, ne organizuju novogodišnji doček, jer “takve stvari ne rade”.

„Ne znamo da li ćemo imati doček, znaćemo sutra. Hoćemo da budemo sigurni da će biti dovoljno gostiju, a malo i ‘biramo’ goste, pravo da vam kažemo. Ipak, formirali smo cenu- 4000 dinara po osobi”, kažu u drugoj, takođe poznatoj kafani u širem centru Niša.

U prilično ekskluzivnom restoranu, na periferiji grada, koji inače organizuje različite vrste proslava, kažu da je cena 60 evra za doček 31. decembra, odnosno 35 evra za reprizu 1. januara.

“Ali, više nema mesta”, naglašavaju.

“Da, organizujemo doček, ali sve je rasprodato”, kažu u drugoj prestižnoj kafani, u centru grada.

U kafani koju mnogi smatraju obeležjem meraklijskog, a i svetskog Niša, i koja je zbog toga i na sajtu BBC predstavljena kao lokacija u Srbiji koju treba posetiti, kažu da još uvek ima mesta “u starom delu”, dok je novi deo rasprodat.

“Cena je 70 evra za novogodišnju noć, a 40 evra za reprizu. Hrana je uobičajena, naša, ukusna. Muzika je je takođe naša, dva benda, smenjuju se”, kažu u toj kafani.

U restoranu u centru Niša, na obali Nišave, obaveštavaju da još uvek ima mesta, a da je cena 6.900 dinara.

U kafićima i kafe barovima koje smo kontaktirali rekli su da ne organizuju doček, te da čak “zatvaraju ranije”, kako bi i zaposleni imali svoju Novu.

U pojedinim kafićima 31. decembra organizuju dnevnu žurku, a 1. januara uveče imaju reprizu dočeka, ali se ulazak ne plaća, već se služi uobičajeno piće po redovnim cenama, koje će čak možda biti i niže jer “ima akcija”.

Ne nude hranu, a za reprizu bi bilo dobro rezervisati sto, dodaju menadžeri tih kafića.

Kragujevac: Doček Nove godine za dvoje 100 evra

Organizovani dočak 2023. godine u nekom od kragujevačkih restorana ili velikih sala za venčanja košta od 4.500 do 6.500 dinara.

U cenu je tradicionalno uključena večera, koja obuhvata hladno i toplo predjelo, glavno jelo, dezert i voće i naravno otvoren šank.

Cene od 6.000 i 6.500 hiljada odnose se na velike restorane i sale u kojima se u Kragujevcu organizuju razne proslave, a koje su i najpopularnije za doček Nove godine.

U manjim restoranima one su niže i kreću se oko 4.500 dinara.

Prvoslava reprize je gotovo upola jeftinija, pa ukoliko Kragujevčani žele i 1. januar da provedu van kuća to će ih koštati od 3.500 do 4.000 dinara.

Računica je jasna samo sala i večera za dvoje košta 100 evra, a na to idu i troškovi garderobe, šminke, frizure.

U kragujevačkim ugostiteljski objektima kažu da su tek objavili cene dočeka, ali da ljudi počinju polako da se prijavljuju.

– Još uvek su u centru pažnje novogodišnje proslave koje organizuju firme za svoje zaposlene, zato i nismo žurili sa promocijom dočeka. Proslave za firme organizujemo svakog dana i biće ih do kraja godine, kažu u jednom kragujevačkom ugostiteljkom objektu.

Sa druge strane u jednom hotelu su se dosetili da onima koji prvi rezervišu doček Nove godine obezbede i popust. Tako je cena dočeka u tom hotelu 6.400 dinara, a prvih 50 koji su rezervisali mesta dobili su popuste, pa ih je karta koštala 45 evra.

U gotovo svim restoranima angažovani su bendovi koji sviraju narodnu muziku.

Majdanpek: Izbor je sužen

Ukoliko se nisu odlučili da najdužu noć u godini i onih para dana pride provedu van svoga mesta, stanovnicima majdanpečke opštine izbor je sužen jer najveći deo ugostitelja neće u svojim lokalima organizovati doček.

U jedinom hotelu u Majdanpeku, kako su Danasu rekli, organizuju doček Nove godine. Svečana večera je po principu ol inkluziv i karta po osobi košta 4.900 dinara. Prodaja ide dobro, preostalo je još malo mesta.

Hotel u Donjem Milanovcu, kako su nam rekli, odustao je od prodaje novogodišnjeg aranžmana. Cena od 350 evra za tri polupansiona sa svečanom večerom, kako kažu, nije mogla da pokrije troškove pa su stopirali rezrevacije i prodaju aranžmana.

Što se restorana i kafana tiče blic anketa među ugostiteljima po metodi slučajnog uzorka, pokazala je da će i kafane u najluđoj noći u godini najverovatnije biti zatvorene, tako da stanovnicima majdanpečke opštine preostaje doček „u krugu porodice“ jer se ni u Majdanpeku ni u Donjem Milanovcu ne organizuje doček na otvorenom ili putovanje u neki od obližnjih gradova.

U susednom Kladovu oba hotela uveliko prodaju novogodišnje aranžmane koji počinju 30. decembra, a završavaju se 2. januara.

U jednom se u zavisnosti od vrste sobe aranžmani prodaju po ceni od 320 do 350 evra sa svečanim večerama, brančom, vožnju brodom po Dunavu, izlet do Hidroelektrane „Đerdap 1“.

U drugom koji ima zvezdicu više novogodišnji aražman u istom trajanju je nešto skuplji – 385 evra po osobi. Podrazumeva dve svečane večere: doček i reprizu dočeka, izlet brodom, korišćenje velnes i spa centra u okviru hotela, sve to na bazi polupansiona.

Ni u Kladovu se ne organizuje doček na otvorenom.

Užice: Retki restorani organizuju doček, cena oko 80 evra

Koje su cene dočeka Nove godine po gradovima Srbije: Poznati su i muzičari, rezervacije počele 3

I ove godine, retki su restorani u Užicu koji će organizovati novogodišnju proslavu, ali će prirediti dnevne žurke.

Kafići i klubovi neće naplaćivati ulaz tokom novogodišnje večeri, a većina će, umesto takve vrste slavlja, takođe, organizovati prednovogodišnje i dnevne žurke.

Vlasnici ugostiteljskih objekata podsećaju na to da se u Užicu godinama ne organizuju takve proslave.

„Zlatibor nam je velika konkurencija, jer nudi bogat program i ljudi iz Užica dočekuju Novu godinu tamo i u drugim turističkim mestima, blizu grada“, kaže dugogodišnji užički ugostitelj.

U jednom od retkih restorana u centru grada, na Slanuši, koji organizuje takvo slavlje, svečana večera, uz neograničenu količinu pića i zabavu užičkih muzičara košta 80, a repriza 60 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prošle godine doček u tom restoranu je koštao oko 60 evra, ali kako u njemu navode, ove godine cena je povećana zbog poskupljenja namirnica, muzike, radne snage i svega ostalog.

„Interesovanje je za sada dobro“, kaže vlasnik tog restorana i navodi da je bio u dilemi da li da organizije slavlje, zbog blizine Zlatibora.

U hotelu, na nekoliko kilometara od centra grada ka Zlatiboru, novogodišnji dvodnevni aranžman, na bazi polupansiona za dve osobe u dvokrevetnoj sobi, svečana večera, piće i muzički program, korišćenje spa i fitnes usluga, košta od 198 dinara po osobi. Za takav četvorodnevni aranžman potrebno je platiti 282 evra po osobi.

U jednom od posećenijih restorana u centru Užica, neće biti dočeka.

„Hvala bogu što nećemo raditi. Nema ko da radi“, kaže zaposleni u tom restoranu i podseća na to da su „dočeci Nove godine u restoranima u Užicu odavno izašli iz mode“.

Vlasnik, takođe, veoma posećenog restorana pored reke Đetinje, kaže da još nije ugovorio nastup orkestra, za koji navodi da „traži ogroman novac“, ali da se u novogodinjoj noći gostima neće naplaćivati ulaz.

Đorđe Hristovski, vlasnik kafane kod gradskog stadiona, još uvek ne zna da li će organizovati novogodišnje slavlje.

„Da bi to bilo isplativo, potrebno je da bude bar 60 do 70 gostiju i da cena dočeka bude najmanje 60 evra po osobi. Godinama u Užicu većina restorana ne organizuje novogodišnji doček, a ja sam to radio deset godina, jer sam imao stalne goste. Sada, ako se prijavi dovoljno njih, možda ću organizovati slavlje“, iskren je Hristovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari