Književni album bez daha 1

Roman prvenac Johane Maksl Naš veliki album električnih dana, koji je nedavno objavila Geopoetika u prevodu Tijane Tropin, priča je o nestanku uhvaćena u albumu sastavljenom od snimaka vrtoglave potrage.

Roman pun letimičnih susreta u doba fluidnih granica, električan, monstruozan, koji otvara nove puteve. „Rezervoar ideja!“, kako je zapisano u hamburškom nedeljniku Cajt.

Autorka je za Naš veliki album električnih dana dobila nagradu grada Fulde za prvi roman 2019.

Nasilje, popkultura, prljavština, feminizam i urbani slamovi: Johana Maksl u svom prvom romanu hvata generacijski doživljaj života samovoljnim jezikom istaknutim u prvi plan.

Istovremeno duhovita zavrzlama i tragični izveštaj, njen književni album bez daha, kao pod reflektorima, pripoveda o potrazi za iščezlom Johanom, kako se čini, majkom dece koja nam se kolektivno obraćaju.

Tokom priče u kojoj povremeno sine uspomena na Johanu, postavljaju se pitanja o njenom nestanku i saslušavaju osumnjičeni, čitaoci zajedno s decom gube tlo pod nogama i padaju u prazninu.

Johana Maksl sprovodi književno premeravanje fluidnih identiteta u 21. veku, kao da dokumentuje sadašnjost kamerom iz ruke: iz prevelike blizine, prevelike daljine, zamućeno i preterano izoštreno istovremeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari