Ko je biznismen Dejan Đorđević, čiji je konzorcijum kupio Megatrend? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Biznismen Dejan Đorđević, koga je dojučerašnji vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović predstavio kao čelnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet za 56,1 milion evra, malo je poznat široj javnosti.

U Konzervativnoj reformističkoj stranci, čiji je Đorđević navodni predsednik, kažu da je on smenjen pre skoro šest meseci, pre svega zato što nije ispunio obećanje da će ulagati u stranku, koju je „ostavio“ sa blokiranim računom zbog duga od 300.000 dinara.

Bivši vlasnik Megatrenda Mića Jovanović je saopštio da je obaveza kupca da, uz kupovnu cenu, u Megatrend investira još 150 miliona evra.

On je dodao da se suštinski ništa nije promenilo, osim što je 100 odsto kapitala preneto nemačkom konzorcijumu, te da studenti nemaju razloga za brigu. Kao jedan od ključnih razloga za prodaju univerziteta naveo je, kako je kazao, „medijski linč“, koji traje od 2014. godine i koji je ugrozio njegovo poslovanje.

Prema javno dostupnim podacima, Đorđević (48) je rođen u Leskovcu, a „završio je Pravni fakultet u Beogradu i Medicinski fakultet u Prištini“.

U njegovim biografskim podacima navodi se da je „suvlasnik više kompanija u Evropskoj uniji i predsednik borda direktora kompanije Efas Europe iz Berlina“. Vlasnik je, između ostalog, brendova Efas Paper ?? i Alpe Water ??. Od 20. aprila 2018. godine je predsednik Konzervativne reformističke stranke.

– Kada smo ga upoznali, čuli smo da je biznismen, da je radio u Nemačkoj i da ima diplome tri fakulteta – medicinskog, pravnog i ekonomskog. Znam ljude sa dve fakultetske diplome, ali sa tri – baš i ne. Obećavao je da će značajnije ulagati u stranku, ali to nije činio, tako da je naš dotadašnji dug, zbog kojeg je ona u blokadi, uvećan na 300.000 dinara. Pretpostavljam da nije imao novca, jer kada smo nastojali da naša sporenja rešimo mirnim putem, on je kazao da želi da ostane predsednik stranke, ali da u nju ništa ne ulaže. Takođe, sekretaricama u stranci nije isplatio nekoliko plata, a javljali su nam se i vlasnici nekih lokala u Beogradu, tvrdeći da im duguje zakupninu i da će ga tužiti. Osim toga, kao predsednik je bio prilično neaktivan – kaže za Danas advokat Nenad Janković, koji je u junu ove godine na skupštini Konzervativne reformističke stranke izabran za predsednika umesto Đorđevića.

Naši izvori bliski Konzervativnoj reformističkoj stranci dodali su da je Đorđević smenjen na Skupštini uz niz oštrih kritika na njegov račun, zbog kojih je tužio neke članove stranke, ali da je izgubio taj spor.

Danas je pokušao da dobije komentar Dejana Đorđevića na ovakve tvrdnje iz Konzervativne reformističke stranke. Na naš poziv i poruku on je odgovorio da je na sastanku i da će se javiti, što nije učinio do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

Stranka vraća staro ime

– Konzervativna reformistička stranka je nastala 2018. godine, u vreme dolaska Đorđevića, preimenovanjem niške Reformističke stranke koja je osnovana 2005. godine. Stranka je sada u postupku vraćanja starog imena – Reformistička, koji se vodi pred pred Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, kaže Nenad Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari