Ko je zapalio bager Elektromreže Srbije u niškom naselju Brzi Brod? 1Foto: B. Ljubisaljević

Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je da je noćas, nakon građanskog protesta u niškom naselju Brzi Brod zbog izgradnje nadzemnog dalekovoda od strane te kompanije, zapaljen njen bager, upoređujući to paljenje sa „terorizmom“ i pozivajući državu da reaguje.

Učesnici protesta u Brzom Brodu kategorički demantuju da imaju bilo kakve veze sa incidentom, ocenjujući da paljevina liči na „podmetanje”, kako bi se “izazvala oštra reakcija vlasti prema građanima koji nemaju nameru da odustanu od mirne borbe za zdravlje i budućnost svoje dece“.

Više od hiljadu građana ovog naselja sinoć je blokiralo saobraćaj na sat vremena na putu od Niša do Niške Banje, zahtevajući da se umesto nadzemnog dalekovoda, koji će prelaziti iznad dečijeg igrališta, sportskog terena i dela crkvenog dvorišta, izgradi podzemni, jer je “neuporedivo manje štetan po ljudsko zdravlje i životnu sredinu”.

„Elektromreža Srbija izražava najdublju zabrinutost zbog ovog teškog incidenta u kojem je došlo do uništavanja imovine i to smatra ozbiljnom pretnjom po svoje zaposlene i po izvođače radova. Smatramo da je skandalozno da jedna grupa ljudi, iznošenjem neistina i zlonamernim širenjem neosnovanog straha kod građana, sprečava da se realizuje projekat koji je u interesu svih stanovnika Niša i okoline.Uvereni smo da će država imati snage da zaštiti svoj interes, kao i interes i bezbednost svojih građana i da će jasno pokazati da su ovakvi aktovi, koji se mogu uporediti sa terorizmom, u potpunosti neprihvatljivi. Uvereni smo i da će svi odgovorni biti privedeni pravdi“, navodi se u saopštenju EMS-a.

Prema navodima EMS-a, bager je potpuno izgoreo. On, inače, nije korišćen za izgradnju novih nadzemnih dalekovoda, koji su povod za proteste, već je služio za izmeštanje postojećeg dalekovodnog stuba „na lokaciju još udaljeniju od stambenih objekata u ovom naselju“.

U toj kompaniji ponavljaju da je izgradnja ovog energetskog voda projekat od javnog interesa koji, kako navode, ni na koji način ne ugrožava živote i zdravlje ljudi, ne šteti okolini i nijednim svojim delom ne prelazi preko objekata u naselju Brzi Brod.

Oni navode da se “projekat izgradnje mešovitog voda u Nišu sprovodi na zahtev Grada, Distibucije i meštana koji čekaju priključke, a nakon što je Vlada Srbije “donela javni interes”.

Projekat je prošao sve faze usvajanja, pa i javnu raspravu, za njegovu izgradnju postoje sve potrebne dozvole, a EMS je u njega uložio “više od osam miliona evra sopstvenih sredstava“, naglašavaju.

„Najoštrije demantujemo i kategorički negiramo saopštenje EMS-a koje nas povezuje sa paljenjem bagera, koje nas duboko vređa. Mi nismo nikakvi nasilnici, već porodični ljudi, koji mirno protestvuju, boreći se za zdravlje svoje dece, unuka i nas samih, i budućnost našeg naselja. Paljenje bagera nakon protesta nam liči na podmetanje i spinovanje, kako bi se izazvala oštra reakcija vlasti. Ali, oštra- prema kome? Prema mirnim građanima koji se bore za život, zdravlje i budućnost“, kaže za Danas Dragan Radosavljević, građanin Brzog Broda.

Radosavljević kaže da se zapaljeni bager nalazio „na dva ili tri kilometra od mesta protesta i blokade saobraćaja“. Stanovnici kuća u blizni bagera „čuli su kako dolaze dve mašine, a ubrzo nakon toga se video plamen i osetio dim“.

Ko je zapalio bager Elektromreže Srbije u niškom naselju Brzi Brod? 2
Dragan Radosavljević: foto Z. Miladinović Danas

„Ne slažemo se i nećemo se složiti sa tim da nas pretvore u Aušvic, odnosno u potpunosti okruže žicom i strujom, pošto nadzemni dalekovodi već postoje sa jedne strane našeg naselja, a sada je u planu da budu i sa druge. Pritom, ovakve dalekovode dižu samo kod nas, dok su u centralnoj niškoj opštini Medijana, kojoj pripadamo, oni isključivo podzemni. Ali, svoje neslaganje izražavamo i izražavaćemo isključivo mirnim putem”, kaže on, takođe apelujući na policiju da utvrdi prave činjenice, a da krivci za ovu paljevinu odgovaraju.

Na sinoćnom protestu se moglo čuti da su početkom ove sedmice ekipe EMS, u pratnji policije, komunalne policije i Parking servisa, dolazili na lokaciju na kojoj je planiran dalekovod, iako je građanima početkom ove godine nezvanično obećano da će kablovi dalekovoda proći podzemnom trasom.

Prema rečima okupljenih, njihova najnovija saznanja govore da će EMS graditi nadzemni dalekovod, a da je rok za završetak 31. oktobar ove godine.

Zbog takvih i sličnih informacija, oni su počeli ponovo da organizuju “straže” na različitim punktovima u naselju, kako bi na vreme uočili dolazak vozila i radnika EMS i “svojim telima sprečili radove”.

Meštani Brzog Broda su na prethodnim protestima ukazivali da je studija izvodljivosti koju je naručio EMS puna manjkavosti, te da to pokazuje i nezavisno veštačenje koje su naručili oni kao građani.

Ko je zapalio bager Elektromreže Srbije u niškom naselju Brzi Brod? 3
Foto: B. Ljubisavljević

Oni su tražili da stručnjaci izmere nivo zračenja jednog takvog dalekovoda i da rezultati budu dostupni građanima naselja.

Pozivali su se i na naučnu studiju u kojoj je, kako su kazali, učestvovao i Univerzitet Oksford, a kojom je bilo obuhvaćeno 40.000 ljudi, i koja je pokazala da se usled izloženosti zračenju električnih vodova učestalost tumora na mozgu, leukemije i steriliteta uvećava za 70 odsto.

Žitelji ovog naselja su svoj protest zbog izgradnje nadzemnog dalekovoda do sada izražavali šetnjama, blokadom saobraćaja, fizičkim onemogućavanjem ekipa EMS-a da priđu planiranoj lokaciji i podizanjem šatora za noćna dežurstva.

Na jednom od protestnih okupljanja “sahranili su dalekovod” tako što su zatrpali rupu koju su radnici EMS iskopali zbog postavljanja prvog stuba i na tom mestu su postavili drveni krst.

Na drugom skupu su nosili smrtovnice preminulom dalekovodu, na kojima je pisalo da ožalošćenih nema.

EMS: Nismo nikom obećali da će dalekovodi biti podzemni

„Elektromreža Srbije nikada nikome nije obećala da će umesto projektovanog i usvojenog nadzemnog voda kroz naselje Brzi Brod ići podzemni vod. EMS je visine provodnika dodatno podigao i povećao rastojanje između stubova čime je jedan stub, najbliži nelegalno podignutom igralištu, uklonjen“, navedeno je u saopštenju.

U njemu se dodaje da širom Srbije postoji više od 11.000 kilometara nadzemnih vodova i da neki od njih prelaze preko objekata i idu kroz naseljena mesta, što kako navode, „nije slučaj u Nišu“.

Gradonačelnica: Grad jedino može da izmesti park i igralište

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je ranije kazala da će EMS nastaviti radove jer je reč o “veoma važnom projektu za energetsku stabilnost ovog dela Srbije” i zamolila je građane za razumevanje.

Ona je naglasila da studija Ministarstva rudarstva i energetike pokazuje da “nema nikakve opasnosti po građane”.

“Gradnja dalekovoda je problem koji lokalna samouprava ne može da reši. Jedino što Grad može da uradi jeste da izmesti park i igralište koji se nalaze u blizini budućeg dalekovoda”, rekla je ona.

Precizirala je da je trasa spornog dalekovoda predviđena planovima koji su na snazi od 2014. i da joj “nije jasno zbog čega se u to vreme grad opredelio za deo podzemnog, a deo nadzemnog sistema“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari