– Višednevni štrajk oko 170 radnika preduzeća za proizvodnju elektromotora „RS partner PESS“ u Surdulici doveo je do niza nesuglasica između vlasnika firme Andreja Dimitrijevića iz mešovite srpsko-ruske Kompanije „Junajted partners grup“ i predsednika Opštine Surdulica Novice Tončeva. Radnici su obustavili proizvodnju jer je vlasnik preduzeća najavio novi režim rada zbog „smanjenja obima posla“, a sve do aktiviranja novog poslovnog ugovora za izradu motora za rusko tržište.


– Nemamo nameru nikoga da otpustimo, ali deo radnika iz proizvodnje je prešao na četvoročasovni rad, s tim što smo se obavezali da im uplaćujemo poreze i doprinose. Istina je da dugujemo tri zarade, od kojih će prva biti isplaćena do 21. maja, a ostale dve do 10. juna, i to smo predočili radnicima navodeći da niko nije dobio otkaz, što jedna grupa štrajkača stalno ponavlja – rekao je u razgovoru za Danas Andrej Dimitrijević, generalni direktor „RS partners PESS“, koje se bavi proizvodnjom elektro-motora za auto-industriju, navodeći da je prosečna zarada između 15.000 i 19.000 dinara, te da postoji balast velikog broja radnika u administraciji, koji uprkos tome nisu dobili otkaze.

On navodi da je „štrajk inspirisan i da njime rukovodi neko sa strane, jer radnici svakodnevno dolaze sa novim zahtevima“. Direktor preduzeća tvrdi i da je u najmanju ruku „simptomatično bilo obraćanje predsednika opštine Surdulica Novice Tončeva radnicima koje je bilo upereno protiv poslovodstva preduzeća“.

– Stekli smo utisak da Tončev želi da na ovaj način dodatno zakomplikuje situaciju, a najavio je i podnošenje zahteva za preispitivanje naše privatizacije koja je urađena sasvim legalno i transparentno, a sada se osporava uprkos realnim perspektivama koje ovo preduzeće ima – pojasnio je Dimitrijević.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev, koji je i vlasnik Građevinske kompanije „Tončev gradnja“, pak, demantuje sve navode Dimitrijevića, naglašavajući da je „njegova dužnost kao predsednika opštine bila da razgovara sa građanima čiji je predsednik“.

– Notorna je laž da ja ili moj brat koji je savetnik ministra Ivice Dačića želimo da na ovaj način raskinemo privatizaciju i kupimo ovo preduzeće. Iako sam mogao, do sada nisam pre svega kao privrednik kupio nijedno preduzeće u Srbiji, već se isključivo bavim građevinarstvom – precizirao je Tončev za Danas.

On navodi da je njemu pre svega u interesu da u teškoj ekonomskoj situaciji „radnici u Surdulici rade“ i u skladu sa tim „neophodno je da se svi ugovori iz privatizacije preduzeća u surduličkoj opštini poštuju u interesu radnika“.

Direktor „RS partners PESS“ Andrej Dimitrijević tvrdi i da ga je predsednik surduličke opštine zvao „tražeći od njega da mu ustupi proizvodnu halu“, na šta Tončev odgovara da je on „samo tražio adekvatan prostor za otvaranje pogona jednog preduzeća iz Beograda i da je nakon negativnog odgovora Dimitrijevića da oni nemaju takav prostor rešenje potražio na drugoj strani“.

Štrajk i dalje traje uprkos obećanju poslodavca da će radnici koji su prebačeni na četvoročasovno radno vreme u roku od 90 dana biti vraćeni na puno radno vreme, kao i da će biti ponuđena prekvalifikacija za ljude iz administracije budući da na jednog proizvodnog radnika dolazi četiri službenika.

– Na ovaj način doveden je u pitanje i posao sa Kompanijom „Vole plus“ iz Rusije o proizvodnji elektro-motora za tamošnju industriju vredan više od milion evra – navodi Dimitrijević, objašnjavajući da je nivo proizvodnje u surduličkom preduzeću koje spada u granu auto-industrije bio uprkos krizi 54 procenata. Izvoznim poslovima za partnere u Italiji, Egiptu i Poljskoj „RS partners PESS“ je uspeo da preklopi gubitak plasmana elektromotora za „Zastavu“ koja je u međuvremenu prešla na program „Fijatovih“ automobila.

Cinkarenje kod banke

„Kada smo jednoj banci podneli zahtev za odobravanje kredita od 20 miliona dinara, neko je elektronskom poštom poslao negativnu informaciju o statusu preduzeća, pa je naš zahtev za sredstva storniran. To nije slučajno“, kaže direktor Andrej Dimitrijević. Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev to komentariše kao „famoznu glupost“, jer slanje takvih poruka nije nikome, a pogotovu njemu kao predsedniku opštine u interesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari