Ko ruži zrenjaninsko naselje Duvanika, gde je odrastao Bodiroga 1Foto: privatna arhiva

Naselje Duvanika u Zrenjaninu, sa svojih pet zgrada gde su živeli i odrasli uspešni sportisti košarkaš Dejan Bodirga i karatistkinja Snežana Perić, kao i najuspešniji zrenjaninski privrednik, ponovo je na meti nesavesnih pojedinaca koji bacaju građevinski i komunalni otpad ispred tuđih stanova i kontejnera.

Da su neke druge okolnosti i svest, ovo mesto bilo bi uređeno i obeleženo, možda ćak i deo turističke ture da se pokaže gde su živele uspešne ličnosti srpskog sporta i pod kojim koševima je počela da se ispisuje istorija.

Ovako, nemar preti da zajedno sa komunalnim otpadom zatrpa nešto čime Zrenjaninci treba da se ponose.

I nikakvi apeli sadašnjih stanara da se sa bacanjem otpada prestane nisu urodili plodom. Nesavesni građani iz okolonih kuća i malih industrijskih pogona ne prestaju nezakonito da koriste kontejnere namenjene zgardama porodičnog stanovanja.

Tim podovom politikolog Miroslav Samardžić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Zrenjanina  Simi Salapuri,  u kome kaže da je stanje sa otpadom nepodnošljivo, posebno leti.

Kako navodi, radnici JKP „Čistoća i zelenilo“ ulažu maksimalne napore i redovno prazne kontejnere, ali na žalost, brojni Zrenjaninci bezobzirno krše gradske komunalne propise i stvaraju divlje deponije u neposrednoj blizini zgrada, navodi Samardžić.

„Stanari neselja u ulici Boška Buhe već godinama bezuspešno ukazuju nadležnim gradskim službama da nesavesni građani gomilaju smeće i kabasti otpad pored kontejnera koji se nalaze kod stambenih zgrada, u Ulici 8. marta. Takođe, u sudove za odlganje otpada isti bacaju i delove betona, cigle i sličnog materijala što oštećuje vozila JKP “Gradska čistoća”. Među onima koji to rade nalaze se i privatni preduzetnici i stanari okolnih porodičnih kuća. Često se dešava da u kontejnere, ili pored njih, oni bacaju i stočne fekalije i životinjske ostatke“, navodi Samardžić.

Kako kaže, u više navrata zbog toga je dolazilo do verbalnih okršaja između stanara iz naselja i neodgovornih sugrađana.

„U komunalnoj miliciji su nam savetovali da sami dokumentujemo fotografijama ove tvrdnje. To je, međutim, rizično budući da se radi o veoma agresivnim ljudima koji su spremni i da se fizički obračunavaju.Postoji jednostavan način da se to divljaštvo i nasilje spreči. Potrebno je naložiti Komunalnoj miliciji da preduzme mere iz delokruga svoje nadležnosti i da počne da sankcioniše ljude koji se bezobzirno odnose prema komunalnoj higijeni“, objašnjava Miroslav Samardžič.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari