"Ko se malo razume zna da je zvuk sa gramofonske ploče nešto najbolje": Berza ploča u Zrenjaninu okuplja zaljubljenike u vinil i dobru muziku 1Foto: N.S.J.

Jednom mesečno, na platou ispred Kulturnog centra u Zrenjaninu, a ako je vreme loše, u holu, okupi se grupa zaljubljenika u ploče, analogni zvuk, gramofone.

Okupe se na svojevrsnoj berzi ploča. Na toj berzi kupuju, prodaju, menjaju, a u stvari, najviše pričaju o dobroj muzici i prošlim vremenima kada su ploče i gramofon bili dovoljni za druženje i žurke za pamćenje.

Na pitanje da li se ploče vraćaju u naše živote, Gordan Macanović, kolekcionar ploča i gramofona, kaže da ploče nikad nisu ni nestajale samo su ih na trenutak potisnuli neki drugi nosači zvuka.

„Na platou ispred Kulturnog centra sam svakog meseca jer su ploče i gramofoni ceo moj život. Nije mi najvažnija trgovina. Mnogo mi je važnije da se nađem u društvu koje ceni vinil, koje ceni dobru muziku. Ovde se okupe pravi ljubitelji dobrog zvuka i dobre muzike. Za mene je dobra muzika pre svega rok a onda džez, soul. A najviše volim da pričam o Frenku Zapi, mom omiljenom rokeru, čiji sam koncert imao sreću da gledam uživo“, kaže Gordan Macanović i dodaje da na berze koje se održavaju u Novom Sadu i Beogradu dođe više ljudi ali da su i Zrenjaninci dobri poznavaoci starog dobrog vinila.

Zašto kupuju ploče, Zrenjaninci koje smo zatekli na berzi kažu:

– Ko se malo razume zna da je zvuk koji stiže sa gramofonske ploče nešto najbolje i neuporedivo sa zvukom sa CD ili kompjutera. To je posebna toplina analognog zvuka. Volim da prebiram po kolekcijama starih ploča, uvek nađem nešto što nemam a i ako ne nađem, to što pregledam ploče u kutijama za mene je najbolji način da provedem deo dana. Nađem ljude koji isto misle, sličnu muziku slušamo, raspravljamo se oko toga koji je roker bolji, pričamo o tome ko je na kom koncertu bio“, kaže nam jedan od redovnih posetilaca berze gramofonskih ploča.

Berza traje tek nekoliko sati, ali dovoljno za razmenu informacija, telefona, dovoljno za porudžbine i preporuke.

Neko se sa berze vraća sa pločom u kesi, a neko samo sa osećajem da je lepo proveo prepodne. I uz obavezni pozdrav, vidimo se sledećeg meseca na istom mestu ili možda i pre u Beogradu, Novom Sadu, Osijeku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari