Ko su novi ambasadori Srbije u Alžiru i Finskoj? 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Srbija dobila još dvoje ambasadora. Našu zemlju će, kako se navodi, uskoro predstavljati dvoje iskusnih karijernih diplomata – Ana Petković u Alžiru i Aleksandar Janković u Finskoj, o čemu je Danas već pisao.

Ani Petković i Aleksandru Jankoviću buduće države službovanja odobrile su agremane, a predsednik Aleksandar Vučić potpisao je njihove ukaze o postavljenju, dodaje se u saopštenju.

Dr Ana Petković radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 1998. godine. Tokom karijere službovala je u ambasadama Republike Srbije u Rimu, Skoplju i Varšavi, gde je od juna 2021. do februara 2022. vršila dužnost otpravnika poslova.

U Ministarstvu spoljnih poslova radila je u odeljenjima za susedne zemlje, Severnu i Južnu Ameriku i bila angažovana kod državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova i u kabinetu ministra.

Ko su novi ambasadori Srbije u Alžiru i Finskoj? 2
Foto: Ministarstvo spoljnih polsova

Rukovodi Odeljenjem za saradnju sa državnim organima i međunarodnim organizacijama.

Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bavi se pisanjem i prevođenjem. Govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Novi ambasador Srbije u Finskoj Aleksandar Janković je diplomirao i završio master studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1998. godine i bio je, između ostalog, načelnik Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik, kao i Odeljenja za Afriku i Bliski istok.

Ko su novi ambasadori Srbije u Alžiru i Finskoj? 3
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Službovao je u ambasadama u Londonu, Nikoziji i Pekingu, a od 2017. do 2021. godine bio je ambasador Republike Srbije u Alžiru.

Janković na dužnost ambasadora Republike Srbije u Finskoj odlazi sa mesta zamenika pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju. Autor je knjige „Privredni razvoj Kine – povezivanje na kineski način“. Govori engleski i francuski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari