Koalicija za slobodu medija: Podrška OK Radiju u borbi da svoj posao rade profesionalno i odgovorno uprkos pretnjama 1Foto: Pixabay/Engin Akyurt

Koalicija za slobodu medija podržala je danas vlasnicu OK Radija iz Vranja Oliveru Vladković i zaposlenima u OK Radiju u borbi da svoj posao profesionalno i odgovorno nakon što su im danas ponovo upućene pretnje.

U saopštenju Koalicije koje prenosi Nezavisno udruženje novinara Srbije navodi se da je vlasnicu OK radija iz „ponovo posetio Dejan Nikolić Kantar, koji joj duže vreme preti i ugrožava imovinu, samo dan nakon što je u Vranju bila Radna grupa za bezbednost novinara upravo tim povodom“.

Ističe se da je Nikolić „u ovom trenutku, na izdržavanju kazne zatvora za nasilničko ponašanje, koju izdržava u svojoj kući, uz dozvolu za svakodnevno napuštanje, radi obilaženja svojih gradilišta, odmora ili relaksacije“.

Udruženje navodi da su „OK Radio u Vranju i kafe No Comment koji funkcioniše u okviru te medijske kuće, mesecima izloženi „ozbiljnim napadima i pretnjama“.

„Pretnje traju od kako je vlasnica radija inspekciji prijavila investitora koji uz njen objekat gradi bez potrebnih dozvola. Pošto je inspekcija obustavljala nelegalne radove, u više navrata izvršeni su napadi na imovinu radija“, ističe NUNS.

Udruženje podseća da su tokom noći prvo polupana stakala na izlogu kafea No Comment, potom je belom farbom isprskan celokupan inventar i unutrašnjost objekta, nakon čega je u kafe ušla i druga osoba i uključila spikerfon na svom telefonu, preko koga je treće osoba pretila zaposlenima.

„Iako je pokrenut postupak, još jedan napad desio se pre desetak dana, kada je OK Radiju preko noći, sa spoljne strane, zazidan prozor jedne od kancelarija“, naglašava NUNS.

u Saopštenju se ističe da „Koalicija za slobodu medija pozdravlja dosadašnji rad nadležnih organa“, alii da „zbog nastavka zastrašivanja i uznemiravanja“ zahteva zaustavljanje tih napada „bez odlaganja“.

„Policija i tužilaštvo moraju da obezbede ličnu sigrunost svih i spreče osuđivanog Dejana Nikolića Kantara ili bilo koga drugog da zastrašuju ili povrede Oliveru Vladković, odnosno zaposlene u OK Radiju i kafeu No Comment. Država je dužna da obezbedi njihovu sigurnost i zaštiti ih od samovolje i terora nasilnika“, naglašeno je u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.