Koalicija za slobodu medija traži od nadležnih da istraže pretnje upućene NDNV i portalu Autonomija 1Ilustracija Foto: Brotin Biswas

Koalicija za slobodu medija pozvala je danas policiju i tužilaštvo da preduzmu „sve neophodne radnje i ispitaju pretnje“ koje je konzervativni pokret Naši uputio Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) i portalu Autonomija.

Koalicija je navela da je 15. marta na zvaničnu adresu NDNV stigla pretnja koju je potpisao pokret Naši a u kojoj su to društvo i portal Automonija optuženi da su „strani plaćenici“, da vode „medijski rat protiv Srbije i Rusije“ i da „promovišu ukrajinski neonacizam“.

„Apelujemo na policiju i tužilaštvo da preduzmu sve neophodne radnje i ispitaju teško targetiranje koje je učinjeno prema NDNV, pogotovo što ovo nije prvi ovakav slučaj, i što ovakve optužbe mogu ozbiljno da ugroze bezbednost novinara“, naveli su u saopštenju.

Ocenili su da u Srbiji „nema odvraćajućeg efekta po one koji targetiraju novinare i olako ih pretvaraju u neprijatelje države“ kao i da je „u poslednje vreme došlo do porasta targetiranja i pretnji prema novinarima“.

„Posebno su targetirani programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić i kolumnista Autonomije novinar Teofil Pančić“, stoji u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari