Koja su ovlašćenja privatnog obezbeđenja i kakve su kazne kad ih prekrši? 1BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Gotovo nedelju dana je prošlo od nereda u Novom Sadu tokom usvajanja Generalnog urbanističkog plana. Ali mnogi odgovori i dalje nedostaju.

Novinarka Radija 021 došla je do ugovora koji potvrđuje informaciju da je firmu za obezbeđenje Intersek angažovao Grad Novi Sad i da te usluge plaća 250.000 evra.

Ali i dalje nije potpuno sigurna ko je sve učestvovao u privođenju i prebijanju Novosađana, piše N1.

„Ne znamo da li su to samo pripadnici privatnog obezbeđenja, moguće da je tu neko od njih bio policajac u civilu, jer oni nisu imali neka jasna obeležja, svi su bili u belim majicama i crnim pantalonama, nije bilo košulje, nije bilo oznake security, čak ne možemo sigurno da tvrdimo ko su ti ljudi. Ljudi nisu mogli da znaju ko ih privodi, ko ih možda napada, ništa nisu imali na sebi“, kaže Dragana Prica Kovačević, novinarka portala 021.

A trebalo bi da nose legitimacije i pridržavaju se zakonom propisanih ovlašćenja.

Ukoliko se ne pridržavaju, kazne mogu biti od 500 hiljada do dva miliona dinara, a postoji mogućnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova i propiše zabranu obavljanja delatnosti firmi koja krši zakon, kaže Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Radnik obezbeđenja prilikom primene svojih ovlašćenja, odnosno nakon primene svojih ovlašćenja treba da obavesti o tome policiju. U ovom slučaju to je Policijska uprava Novi Sad i njegov nadređeni rukovodilac treba o tome da napiše izveštaj, da taj izveštaj sa svojim mišljenjem dostavi Policijskoj upravi Novi Sad“, kaže Predrag Petrović, direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

U ovom slučaju radnici obezbeđenja su imali pravo da primenjuju svoja ovlašćenja samo u okviru zgrade koju su obezbeđivali, dodaje Petrović.

Na snimcima iz Novog Sada je, kaže, na momente delovalo kao da je obezbeđenje angažovala policija. Naglašava – javni red i mir je isključiva nadležnost MUP.

„To je tako izgledalo zato što je privatno obezbeđenje postavilo zaštitne ograde, postavilo kordon na javnoj površini, što ne bi trebalo oni da rade, jer za to nisu ovlašćeni. Oni su ovlašćeni da se staraju o bezbednosti u okviru objekta za šta su bili i angažovani, a ne da obezbeđuju javni skup“, kaže Petrović.

Pojedini novosadski aktivisti tvrde da je među pripadnicima obezbeđenja bio i čovek koji ima krivičnu prijavu za nanošenje teških povreda. Petrović kaže da bi taj segment trebalo da bude deo bezbednosne procene tokom odlučivanja da li će neko dobiti licencu za rad ili će pak biti sankcionisan ukoliko je već poseduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari