Koja su zanimanja najtraženija u Zrenjaninu 1Foto: M.P./ Danas

Prošle godine traženiji profili bili su prodavci, magacioneri, komercijalisti, operateri u proizvodnji, pomoćni radnici, vozači, administrativni radnici, navode u Filijali NSZ u Zrenjaninu.

Kažu da su na tom spisku još i medicinske sestre, laboranti i drugo medicinsko osoblje, kuvari, konobari, elektrotehničari, radnici obezbeđenja, gerontodomaćice, lekari, nastavnici.

Tokom 2022. godine radnike su više potraživali domaći poslodavci a strani poslodavci, kojih ima u Zrenjaninu, najčešće su tražili operatere u proizvodnji, pomoćne radnike, šivače.

„Na području Srednjobanatskog okruga na kraju prošle godine bilo je 10.520 lica, od toga u najvećoj opštini, Zrenjaninu, 5.319 lica, u opštini Žitište 1.484, Nova Crnja 975, Novi Bečej 1.504 i na području opštine Sečanj 1.238 lica“, objašnjava potparolka NSZ u Zrenjaninu Aleksandra Štrbac.

Prema njenim rečima, prema kvalifikacijama najviše je nekvalifikovanih radnika koji traže posao, ukupno 5133. Na posao čeka i troje doktora nauka, kao i njih 604 sa fakultetom, dok je sa srednjom stručnom spremom njih 2260.

„Na području Zrenjanina najbrojnija kategorija nezaposlenih su lica sa srednjim stepenom stručne spreme, takovij je 2.319 a imamo i 2141 lice bez kvalifikacija. Realizovana su prošle godine dva sajma zapošljavanja, u Zrenjaninu i Žitištu, koje je posetilo preko 2.000 lica, a zaposlilo se 460“, objašnjava Aleksandra Štrbac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari