Koje mere je donela Vlada za podsticanje nataliteta među studentima 1Foto: Aleksandar Veljković

Umesto najavljene izmene Zakona o visokom obrazovanju, kojom bi se uvele jedinstvene podsticajne mere za povećanje nataliteta i motivisanje studenata da postanu roditelji, Vlada Srbije usvojila je zaključak sa preporukama visokoškolskim ustanovama koje oni moraju tek da donesu i urede sopstvenim aktima.

U zaključku Vlade koji je Danas dobio iz Ministarstva prosvete, preporučuje se visokoškolskim ustanovama da studentkinjama koje su zbog trudnoće, porođaja i nege deteta sprečene da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite, kao i studentima koji su postali roditelji i sprečeni su da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite, izmenama svojih opštih akata omoguće polaganje ispita nezavisno od redovnih ispitnih rokova, utvrde povoljnije uslove za upis naredne godine studija i omoguće produžetak rokova za završetak studija.

Kako se u navodi u zaključku, Vlada je saglasna da se na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač država studentkinje i studenti na koje se odnosi ovaj zaključak oslobode dodatnih troškova u vezi sa produžetkom rokova, troškovima ispitnih prijava i drugim troškovima koji proisteknu iz priznatih povoljnijih uslova studiranja ‒ najdalje do navršene 26. godine, odnosno 28. godine života za studente ingrisanih studija iz polja medicinskih nauka. Sve ovo Vlada preporučuje i drugim visokoškolskim ustanovama.

Najavljujući podsticajne mere za mlade koji se tokom studija odluče da postanu roditelji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je kazao da će se to pitanje rešiti u Narodnoj skupštini, iz čega se moglo zaključiti da se planira izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji bi uveo dodatne pogodnosti za akademce.

Zašto se ne menja zakon odgovor iz Ministarstva prosvete do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari