Koje su maske efikasne u slučaju zagađenja vazduha i gde ih kupiti? (VIDEO)

Novinari portala Danasa u potrazi za maskama koje štite od zagađenog vazduha

Ostavite komentar


  1. re: Koje su maske efikasne u slučaju zagađenja vazduha i gde ih kupiti?

    Znam samo da fantomke zagađuju društveno-političku atmosferu.

  2. U autu je manja koncentracija štetnih materija inače ne bi pisalo uključiti recirkulaciju.

  3. N95 i N99 maske koje imaju i aktivni ugalj su zastita od PM 2.5 cestica. Njihova upotrebljivost je do 8H nosenja posle cega se bacaju. 3M firma pravi najkvalitetnije. Maske sa filterima ( 2 ili 1 ) imate na aliexpressu za do 5 EUR i u njih idu filteri koji kostaju 30 EUR za 400 kom. Te maske mogu da se peru a filteri se svakodnevno bacaju. Nivo iznad su maske sa vizirom i velikim ugljenim filterima – kao gas maske.

  4. a) „… koje se koriste kao zaštita na radu“ – kako je ovo nepismeno !
    b)“… da li ima ventil za kiseonik ili ne“ – kako je ovo nestručno !

    Sram Vas bilo, ovo je samo tekst radi teksta.

    1. makar se bave ovom temom. Nema lepih i pravilnih recenica da se iskaze jedna ovako losa situacija. Treba svima da bude jasno sta je poenta. Visokim intelektualcima je sve odavno vec jasno.

  5. Cestice disel gazova su toliko male da ulaze u ,, kozu,a ne samo kroz usta i nos.,zato pomaze samo skafander one se nalaze svugde u stanu na radnom mestu i ulici.

    1. Tacno, ulaze ali ne ides go i tusiras se.
      A u pluca ulaze sigurno, prema tome sta si hteo da kazes?

  6. Srpska sirotinja u zlatno doba baca u peć sve što nadje,gas i pelet migu samo da sanjaju sa platom od 250 evra. Još dok gas stigne do potrošača ugrade se više njih dodje vam da je struja jeftinija.

    1. Tačno! Ali ima i onih koji imaju, ali sagorevaju šta stignu jer je „greota da se baci“! Lično sam se uverio pre nekoliko godina u Železniku čovek koji drži farbarsku radionicu u peći je sagorevao plastične buriće od nekih ulja, palete i ostali otpad iz radionice. Dim je bio toliko gust da čovek stvori maglu oko svoje i komšijskih kuća.

  7. Nepotrebna Panika ! Beograd se geografski nalazi na prostoru Košavske Vetrometine, to nije Grad u nekoj udolini okružen Planinama, sa
    industrijom.

    Živim u cenru Beograda, idem peške do posla oko 5 kilometara i 5 kilometara nazad i hvala bogu ne osećam nikakvu potrebu da nosim masku na lice, naravno zapazo sam i neke naše građane da nose nekakve maske na lice, ne znam da li im je nadležni doktor to preporučio, ali iskreno sumnjam da je problem u nekoj populističkoj propagandi, a kojoj to ne mogu sada da znam.

    1. Ne bi vam bilo toliko nepotrebno da imate astmu kao ja. Bilo ko sa hroničnim oboljenjima se guši.

    2. E moj Velibore, kažeš nepotrebna panika, pa da li vidiš merenja na lokacijama u gradu. To što ti ideš 5 km i ne osećaš potrebu za maskom znači da merni instrumenti lažu. Tvoj osećaj je precizniji od mernih instrumenata.
      Bože me sačuvaj, zato smo stigli gde smo stigli zbog ovakvih „stručnjaka“.

    3. Ja sam našao na Instagramu firmu koja prodaje za oko 200 dinara maske za ventilom i koje štite od svih tih čestica jer je i za primenu u teškoj industriji.
      Od decembra još nosim.

    4. Molim te ne lupetaj. Molim te. Prst pred okom se ne vidi. Ne može da se udahne kako valja. U tom kosavskom podrucju o kom lupetas, Kosava nije dunula vec iha ha. Ajde briši sa ovog portala i mudrost preusmeri na Blic. Promasio si novine.

    5. Na licE stavljam, na licU nosim.
      Nije teško, samo sedam ih ima, a nominativ i vokativ su baš laki.

      1. Kako su suvisni ti gramaticki komentari. Podsecaju me na AV-a i njegove odgovore na pitanja, novinar o jednom pita on o necemu desetom razglaba,
        Svaka cast, sada znamo da si pismeniji i obrazovaniji od prosecnog stanovnika Srbije. Ali temu si promasio. Tema je zagadjenje vazduha i njegova stetnost po zdravlje stanovnistva.
        Tako da, iako nisi imao ni jednu gramaticku gresku, dobijas jedinicu zbog promasene teme. Zao mi je, takva su pravila.

    6. Dobro Lazarevicu, ti nemoj da se stitis, veruj u srecu da tvoja pluca filtriraju 2.5 mikrona cestice, pa pisi kad stignes.

  8. Poštovani, pozvao sam Agenciju za lekove i medicinska sredstva, da pitam koje nano maske su registrovane kod njih, da bih znao koju masku i da kupim, ali tamo su mi rekli da oni ne registruju nano maske uopšte.

  9. Maske ste tražili na pogrešnom mestu.Potražite ih kod firmi koje se bave HTZ opremom.Tamo ćete naći sve.Sa malim filterima,jednim sa dva ,sa ak ugljem,hepa filt,sa očalama i bez.Matori kao ja imaju JNA maske ali ko zna,zna koliko su udobne ali štite i od Suzavca.Moja je još uvek na klinu.Spremna.

  10. Ok. I na kraju, ni vi niste objasnili gde to može da se kupi bilo kakva efikasna maska, iako ste 200 puta ponovili da hirurške ne valjaju, a da ovih efikasnih ipak u *pojedinim* apotekama ima. Gde, dakle?

  11. Covek uporno prica o cesticama od 3 mikrona a najgore zagadjenje je kod nas od cestica manjih od 2.5 mikrona, znaci ono, strucno nam ga je objasnio

  12. Od ppnedeljka ne idite na posao,ne šaljite decu u školu jer to savetuju „stručnjaci“ koki očito nisu iz Srbije.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.