Koje sve opasnosti vrebaju kućne ljubimce na letovanju: Bez ove zaštite ne vodite psa na more 1Labradorka Una, foto: Natalija Jakovljević

Mnogima od nas su kućni ljubimci ravnopravni članovi porodice o kojima brinemo na isti način kao i o svojoj deci. Oni spavaju sa nama u krevetu i bez njih ne idemo gotovo nigde, pa tako ih ne ostavljamo kod kuće ni kada idemo na letovanje.

Subotički veterinar Slobodan Stevanov kaže za Danas da je odlazak na more sa kućnim ljubimcem iz naših krajeva nešto o čemu vlasnici pasa ne vode mnogo računa, pogotovo zato što im prete određena parazitska oboljenja, odnosno prenosiva oboljenja koja šire razne vrste komaraca.

„U svim primorskim oblastima imamo papatače. To su komarci koji prenose bolest koja se zove lajšmanija i koja je neizlečiva. Svaki pas koji odlazi na more trebao bi da dobije zaštitu – repelent koji neće dozvoliti da ga ubode komarac“, navodi Stevanov.

Upozorava da je ona endemski u primorskim mestima i da je ima svuda, u Španiji, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, pa treba po tom pitanju biti oprezan.

Koje sve opasnosti vrebaju kućne ljubimce na letovanju: Bez ove zaštite ne vodite psa na more 2
Veterinar Slobodan Stevanov, foto: Natalija Jakovljević

Toplotni udar kod pasa

Podseća da veterinari leti vrlo često imaju probleme koji se javljaju kod pasa, kao što je toplotni udar.

„Zaboravljamo da psi nemaju znojne žlezde i da je za njih odavanje viška toplote vrlo teško za razliku od čoveka. Oni višak toplote iz svog organizma odagnaju isključivo putem dahtanja, a nekada je ta kompenzacija nemoguća kada tražimo od njih više nego što je to moguće“, kaže veterinar.

Njegov savet je da ljubimce čuvamo u debeloj hladovini, ispod suncobrana, ležaljke i da uvek imaju svežu vodu.

„Izašli smo na plažu u podne na plus 40 stepeni, uzeli smo lopticu i bacamo mu – toplotni udar je neminovan. Idemo na trčanje ili vozimo bicikl u podne sa njim. To se ne radi leti nikako. Šetnje, trčanja su predviđena rano ujutro ili uveče kada je već zašlo sunce i kada je malo prijatnije. Uvek treba da imamo kod sebe sveže vode da ih možemo napojiti i osvežiti“, objašnjava Stevanov.

Podseća da ima dosta pasa koji ne podnose put, i da vlasnici treba da se jave svom veterinaru i dogovore sa njim kako da taj put bude lakši za njihove ljubimce.

Nabaviti sve veterinarske potvrde pre puta

Treba voditi računa i o tome, da li su svi dokumenti za psa ispunjeni na vreme, onako kako to zakon traži, a je možda različito od zemlje do zemlje, poručuje Stevanov i dodaje da je potreban titar antitela na besnilo, sertifikat koji izdaje Pasterov zavod, na osnovu vakcinacije protiv besnila, izvađene krvi, pa se to upisuje u njegovu knjižicu i taj dokument se prilaže uz njegov pasoš, a treba proveriti, možda je neophodna još neka veterinarska potvrda.

On savetuje vlasnike pasa da na letovanju ne menjaju hranu svojim kućnim ljubimcima jer je pas navikao na hranu koju jede kod kuće.

„Nagla promena hrane može da dovede do gastrointestinalnih problema kao što su povraćanje i proliv“, upozorava.

Ekspanzija bolesti srčanog i plućnog crva

Slobodan Stevanov navodi da se mora voditi računa i o parazitima i da veterinari imaju jako mnogo slučajeva srčanog i plućnog, pa čak i tkivnog crva.

Koje sve opasnosti vrebaju kućne ljubimce na letovanju: Bez ove zaštite ne vodite psa na more 3
Plaža u Turskoj (Alanya), foto: Natalija Jakovljević

„Srčanog crva prenose komarci, a plućnog crva prenose puževi golaći. Bitna je preventiva kada smo sa psom u šetnji. Tigrasti komarci migriraju i 40 kilometara, ima ih i zbog blizine Bačke Topole, Tise, Palića. Oni mogu da dođu do Subotice i mi na žalost imamo ekspanziju bolesti srčanog crva“, napominje.

Preventiva je, kako kaže, davanje nekih od tableta, jednom mesečno tokom cele godine, jer je ciklus razvoja tih parazita do šest meseci.

Veoma je važno tokom šetnji izbegavati pokošene trave, gde postoje te „iglice“ koje mogu biti vrlo opasne.

„Imamo strašno mnogo problema sa travama koje ulaze među prste, u nos, u oko, u usta, do pljuvačne žlezde. U narodu se ta trava zove ’popino prase’. Ona zna da uđe, da pravi fistule u koži i da napravi čitav cirkus“, upozorava Stevanov.

Kako se rešiti alergija kod pasa?

Veterinari od proleća do kasne jeseni imaju strašno veliki problem sa alergozama kod pasa, a to su najčešće kožne alergije češanja, ekcemi, eritemi.

„Oni se nalaze u vazduhu ili podlogama, uglavnom na travama. Psi koji su podložni tome, kada stignu kući, najbolje im je oprati šapice ili ga okupati celog. Od toga što udišemo u vazduhu na žalost pobeći ne možemo, mi smo crveno endemsko područje po pitanju alergena, pa ih ima strahovito mnogo u vazduhu“, objašnjava Stevanov.

Jedna od najčešćih alergija je ona na  buve.

„Buva je vrlo komplikovan parazit, jako ga je teško neutralisati. Pas ide u šetnju, pokupi buvu, donese je u stan, ona se razmnožava, imaćete milione buva, i dokle god je domaćin (pas) tu, nas buve ne diraju. Ako psa izbacite na dvorište, a buve ostanu, onda će napasti nas“, napominje.

Dodaje da je potrebno uraditi tretman protiv buva, koristiti zaštitu u vidu kapi, ogrlica, tablete koje deluju tokom mesec dana.

„Postoji tableta koja obuhvata najveći broj parazita osim lajšmanije, pa je pas miran mesec dana sa svim mogućih parazitima sa kojima i mi sada evidentno imamo jako puno problema“, kaže subotički veterinar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari