Kolike su kazne u Srbiji ako ubijete divlje vrste: Ako zgazite mrava platićete 40.000 dinara 1Foto: Pixabay

„Ni mrava ne bi zgazio“, čujemo svakodnevno rečenicu kojom se opisuje kada je neko dobar čovek. A, da kojim slučajem nije takav i gazi mrave, platio bi kaznu 40.000 dinara za jednog i to po Pravilniku o odštetnom cenovniku za utvrđivanje visine naknade štete prouzrokovane nedozvoljenom radnjom u odnosu na stogo zaštićene i zaštićene divlje vrste.

I ne samo mrava, ako biste ubili bubamaru, kazna bi bila 15.000 dinara, pa sve do milion, koliko je zaprećeno za ubistvo mrkog medveda.

Najmanje novčane kazne su za puževe i one iznose po 1.200 dinara, bez obzira na njihovu vrstu. Spisak kazni za ubijanje zaštićenih i strogo zaštićenih divljih životinja je dugačak.

Proleće je upravo stiglo na ovaj deo planete. Uživaćemo u buđenju i bujanju života tačno 92 dana, 17 sati i 54 minuta, odnosno do 21. juna, u 11 sati i 13 minuta, kada će početi leto.

Kolike su kazne u Srbiji ako ubijete divlje vrste: Ako zgazite mrava platićete 40.000 dinara 2
Bubamara, Foto: Pixabay

Istovremeno, počeo je period kada nam stižu razni insekti, među njima i bubamare, mravi, za njima i vodozemaci, gmizavci, dakako ptice, ali biće aktivni i vukovi, medvedi…

Novčane kazne i zatvor

Zato, nije zgoreg da se pomene i član 269. Krivičnog zakonika koji eksplicitno uređuje pravo na život drugih živih bića, a koja, u ovom slučaju, ne spadaju u ljude.

„Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine. Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine (…)“, stoji u tom KZ.

Da se vratimo na kazne predviđene u već pomenutom Pravilniku. Jasno je da mnogi od nas neće ukrstiti pogled sa medvedom, vukom, poskokom, ali hoćemo sa mravima, bubamarama, raznim pticama.

Kolike su kazne u Srbiji ako ubijete divlje vrste: Ako zgazite mrava platićete 40.000 dinara 3
Vuk, Foto: Pixabay

Ipak, ako ubijete vuka spremite se da platite 300.000 dinara, vidru, 250.000, mrkog medveda čak milion dinara. Za život nekih vrsta slepih miševa 55.000 dinara, dabrova 120.000, patuljastog miša 80.000, krtice 120.000 dinara.

Kazna za ubistvo guske, u zavisnosti od vrste je od 80.000 do 100.000 dinara, čaplje 200.000, bele rode 150.000 dinara. Ukoliko lišite života orla krstaša kazna je pola miliona dinara, isto je i za beloglavog supa.

Zaštićene su i manje ptice, ali i druge vrste. A, ovo je bitno ako ste pecaroš. Ako ubijete barsku kornjaču bićete kažnjeni 10.000 dinara, tu su i vrste guštera, a ako slučajno naletite na četvoroprugog smuka i ubijete ga, spremite za za kaznu od 50.000 dinara, dok je duplo više za šarku.

Bube

Bube uglavnom nisu opasne po ljude. I ne bi trebalo da se ubijaju, na šta već godinama upozoravaju stručnjaci. Ali ako im ne verujete, onda se spremite da platite za jelenka 12.500 dinara, riđeg šumskog mrava 40.000 dinara, ćubastu bogomoljku 12.000 dinara.

Ako ubijete bubamaru kazna je 15.000 dinara.

Miševi, ježevi, žabe, puževi

Ukoliko se plašite miševa i ubijete baš poljskog, kazna je 10.000 dinara, dok je za ježa 28.000 dinara.
Za svaku žabu predviđeno je da platite 1.200 dinara, skakavca 9.000 dinara, zrikavca 8.200.

Kolike su kazne u Srbiji ako ubijete divlje vrste: Ako zgazite mrava platićete 40.000 dinara 4
Žaba, Foto: Pixabay

Ukoliko gazite puževe koji su izmileli posle pljuska, svaki od njih može da vas košta po 1.200 dinara, dok za medicinsku pijavicu spremite 1.500 dinara.

Kako su ranije pisali mediji, a prema informacijama Ministarstva za zaštitu životne sredine, postupak otkrivanja ko je ubio životinju je složen i zahteva njihovu saradnju sa tužilaštvom i policijom.

Prema istim navodima, po dobijanju informacije o ubijenoj životinji, posebno kada je reč o većem broju jedinki, nadležna inspekcija obaveštava tužilaštvo i policiju i zajedno sa stručnjacima iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije oni izlaze na teren.

Kako je objavljeno, tamo se zapisnički utvrđuje o kojoj se zaštićenoj vrsti životinje radi, a istragu o tome ko je počinilac vode policija i tužilaštvo, a Republička inspekcija za zaštitu životne sredine postupa dalje sa ubijenim jedinkama kako bi se utvrdio uzrok njihovog uginuća.

Ukoliko se utvrdi ko je počinilac, tada se protiv njega podnosi krivična prijava, a predviđene kazne su, osim novčanih, koje propisuje Pravilnik, i zatvorske, i to u trajanju do tri godine.

Na kraju, da nema ljudi koji ubijaju životinje ne bi bilo ni Pravilnika o kaznama, niti onog člana Krivičnog zakonika.

Zato, ako ne marite za zaštićene vrste, onda morate da znate da je ova planeta isto toliko njihova koliko i naša.

Baš zbog toga su i zaštićene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari