Koliko će novogodišnja rasveta povećati potrošnju električne energije u Užicu 1Foto: N. Kovačević

Novogodišnja rasveta u Užicu je plaćena 1.431.000 dinara. Međutim, za njen rad treba platiti električnu energiju čiju štednju je, zbog energetske krize, naložila Vlada Srbije, ali gradski čelnici tvrde da se taj trošak neće značajno uvećati.

Suma od 1.431.000 dinara je namenjena za postavljanje stare rasvete, kupovinu manjeg dela novih ukrasa i njeno skidanje.

Procenjena vrednost tog posla, kako je bilo navedeno u konkursu koji je raspisala Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj, iznosila je 1.500.000 dinara.

Nakon sprovedene nabavke, na koju se ne primenjuju odredbe Zakona o javim nabavkama jer je njena vrednost manja od tri miliona dinara, taj posao je  poveren preduzeću Elmod iz Nove Varoši, kao najboljem ponuđaču.

Koliko će novogodišnja rasveta povećati potrošnju električne energije u Užicu 2
Foto N. K.

Osim tog preduzeća, konkurisala je i firma iz Užica sa ponudm od 1.437.720 dinara.

Novogodišnja rasveta je postavljena u centru grada i na još nekoliko lokacija. Uključena je 16. decembra i biće isključena 28. januara.

„Auuu, zasijalo!“, „A štednja?“, „Šta ako se predsednik naljuti?“, „Zagađen vazduh i blještavilo novogodišnje rasvete. Blago nama!“, „Kuvali smo ručak u pokrivenoj šerpi, gasili kompjutere, sve da bi sada grad mogao da sija u punom sjaju. A to što smo po zagađenosti broj jedan, koga briga“, neki su od  komentara Užičana na društvenim mrežama.

Koliko će novogodišnja rasveta povećati potrošnju električne energije u Užicu 3
Foto N. K.

Međutim, Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica, kaže za Danas da će novogodišnja rasveta „neznatno povećati troškove električne struje“.

„Za mesec dana, ukupni račun za elektičnu energiju za javnu rasvetu u gradu biće uvećan za nepunih 200.000 dinara, što znači da nepostavljanjem novogodišnje rasvete ne bismo mnogo uštedeli“, ocenio je Stojadinović za Danas.

Zbog štednje, on je najavio mogućnost da se noću skrati rad svetlosne dekoracije u pojedinim delovima grada.

Koliko će novogodišnja rasveta povećati potrošnju električne energije u Užicu 4
Foto: N. K.

„Možda ćemo skratiti vreme trajanja rasvete noću za nekoliko sati. Da bismo ugasili novogodišnju dekoraciju, moramo da ugasimo javnu rasvetu“, kazao je Stojadinović i istakao da su „već sprovedene mere za štednju električne energije u gradu“.

Tako je, objasnio je, „Gradsko veće odlučilo da se javna rasveta u selima isključuje u jedan čas posle ponoći i da se uključuje u četiri ujutro, kada“, kako kaže, „nema nikoga na ulicama“.

Koliko će novogodišnja rasveta povećati potrošnju električne energije u Užicu 5
Foto: N.K.

„Štednju električne energije smo započeli i pre preporuke Vlade Srbije i, između ostalog su, pre dve ili tri godine, ugrađeni tajmeri za javnu rasvetu. Samo za javnu rasvetu, koja ne radi tokom dela noći, tamo gde to nije neophodno, mesečna ušteda je oko milion dinara“, kazao je Stojadinović.

Smrzavali se, a sada „sijamo““

„Uštedeli smo onda kad smo se smrzavali bez grejanja do 1. novembra, toliko da sad možemo da sijamo“, komentar je Užičanke na lokalnoj Fejsbuk stranici.

Iznosi slični poslednje tri godine

Novogodišnja rasveta, bez troškova električne enegije, koštala je 2021. godine 1,5 miliona dinara. Za njeno postavljanje i skidanje, bilo je angažovano lokalno JP Stan. Isto preduzeće je obavilo taj posao i 2020. godine, kada je to koštalo 1.499.640 dinara, bez nabavke nove dekoracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari