Koliko često jedemo kuvano a koliko brzu hranu? 1Foto: EPA-EFE/WU HONG

Više od polovine građana (55 odsto) ima na stolu kao glavni dnevni obrok domaću kuvanu hranu tri do šest dana u nedelji, a 17 odsto njih svaki dan. Ipak, građani Srbije teško odolevaju brzoj hrani pa tako 30 odsto anketiranih uspeva da je sasvim izbegne, dok 17 procenata priznaje da je jede svaki dan ili nekoliko puta sedmično.

Ovo su neki od nalaza onlajn ankete koja je obuhvatila više od 900 ispitanika, a koji su sproveli Nestlé u saradnji sa agencijom MASMI.

Cilj ankete bio je da se sazna „šta bi trebalo da jedemo, a šta stvarno jedemo, čijim savetima verujemo kada je u pitanju zdrava hrana i ko u porodici brine o nabavci i pripremi obroka?“

Anketa je pokazala i da najveći procenat ispitanih građana smatra da su zdrava ishrana (46 odsto) i fizička aktivnost (43 odsto) prvi i drugi najznačajniji činilac zdravog života, a slede san, dovoljno vode, dobra kontrola stresa, boravak na otvorenom i druženje.

Kada je u pitanju izbor hrane, anketirani građani znaju da su integralne žitarice bogate dragocenim vlaknima i da smanjuju šansu oboljevanja od bolesti srca, kancera i dijabetesa.

Ipak, jednom broju njih ne prija ukus integralnih žitarica (22 odsto) ili ne kupuju integralni hleb, testenine i „pahuljice“ zato što su skuplji u odnosu na proizvode od rafinisanog brašna. U oko dve trećine porodica s decom mlađom od 16 godina žitarice od celog zrna se jedu dva do tri puta nedeljno.

-Osnovni postulati pravilne ishrane za svaki uzrast i kroz ceo život su isti: raznovrsnost, ravnoteža i umerenost. Pravim izborom hrane i formiranjem dobrih navika mi direktno utičemo na budućnost naše dece. Ona će biti podstaknuta da se pravilno hrane ako to vide u svojoj porodici, u dobroj atmosferi. Što su više izložena pozitivnim porukama, veće su šanse da će brže prihvatati zdrave navike i da će im one postati deo života, rekla je Koraljka Novina Brkić, magistar nutricionizma, regionalni nutricionista kompanije Nestlé Adriatic.

Kompanija nestle objavila je i kako treba da izgleda zdrav meni svakoga dana te šta treba da uključuje.

Koliko često jedemo kuvano a koliko brzu hranu? 2

Kada se radi o deci, na pitanje čijim se savetima rukovode u odgoju dece, 31 odsto ispitanika se prvenstveno oslanja na lična uverenja i iskustvo, 27 odsto najviše sluša doktore i nutricioniste, a 21 odsto se oslanja na iskustva bliskih prijatelja koji imaju decu.

Takođe, iako stručnjaci preporučuju da decu treba uključiti u sve aktivnosti, od nabavke do postavljanja stola, anketa je pokazala da svaki peti građanin nikada ne kuva s decom dok 40 odsto njih to čini jednom od tri puta nedeljno.

Kao ometajuće faktore su naveli strah da će se mališani povrediti ili nešto pokvariti, kao i da porodično kuvanje zahteva više vremena i proizvodi više nereda.

Iako stručnjaci preporučuju da decu treba uključiti u sve aktivnosti, od nabavke do postavljanja stola, anketa je pokazala da svaki peti građanin nikada ne kuva s decom. Dobra vest je da 40 odsto njih to čini jednom od tri puta nedeljno. Kao ometajuće faktore su naveli strah da će se mališani povrediti ili nešto pokvariti, kao i da porodično kuvanje zahteva više vremena i proizvodi više nereda.

Anketa je sprovedena u sklopu kampanje ZdravoRastimo,kojom kompanija Nestlé već duže od decenije pomaže roditeljima i deci da razviju zdrave navike.

Za proteklih 10 godina, kroz edukativni program ZdravoRastimo je, uz podršku Saveza za školski sport Srbije i posvećenih nastavnika iz stotinak škola, prošlo više od 100.000 osnovaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari