Koliko se izmenila klinička slika kovida u Vranju: Korona sad zaobilazi respiratorne organe 1Foto: Beta/Saša Đorđević (Arhiva)

Problemi u vezi sa krvnim pritiskom, biohemijske analize koje ukazuju na promene u radu jetre, tromboze, depresije su prisutni kod pacijenata koji su oboleli ili preboleli kovid izazvan najnovijim podsojevima omikrona.

Ovako zha Danas objašnjava situaciju u Vranju dr Slađan Stanisavljević iz vranjske Hitne pomoći.

Kako on kaže, vrlo malo je pacijenata kojima je neophodno bolničko lečenje i oni se transportuju u kovid bolnicu u Kruševcu. Obe kovid bolnice u Zdravstvenom centru Vranju su zatvorene, dodaje naš sagovornik.

Sa druge strane, on upozorava, a na osnovu dosadašnjeg iskustva lekara koji su lečili pacijente koji su prošli kroz koronu, da su uočeni problemi sa srčanim pritiskom, kao i da su se javile biohemijske promene u funkcionisanju jetre.

– Poremećaj krvnog pritiska je najčešće na šta nam se žale i mlađi i stariji pacijenti koji, do kovida, nikada nisu imali probleme sa tim. Biohemijske analize ukazuju na probleme u funkcionisanju jetre, a imamo i različite oblike tromboza – precizira Stanisavljević.

Po njegovim rečima, muticija korona virusa omikron izaziva sve manje probleme sa respiratornim organima. On dodaje da je upala pluća sve ređi simptom, a da se javljaju vrtoglavice, kao i teži oblici depresije.

Za dr Slađana Stankovića, epidemiloga u Zavodu za javno zdravlje u Vranju, najvažnije je da u ovoj fazi novog talasa virusa korone pre svega stariji pacijenti obrate pažnju na sve potencijalne simptome.

-Mere su popustile, ali je izolacija, po mom mišljenju, jedan od faktora gde mogu da se sačuvaju pre svega oni iznad 65 godina, koji mogu da budu na udaru ovog virusa koji za sada ne razvija jaču kliničku sliku, ali može da utiče na zdravlje bubrežnih bolesnika, osoba sa dijabetesom i onih sa astmom. Primanje četvrte doze vakcine je izuzetno važno, ali vidim da, za sada, imunizacija u sedam opština Pčinjskog okruga stagnira – navodi za portal Danasa dr Stanković.

On je mišljenja da su mladi u aktuelnom trenutku najveći prenosioci virusa, pogotovu što su gotovo u potpunosti u Vranju, ali i susednim opštinama maske izbačene iz upotrebe.

-Kraj sezone godišnjih odmora i početak školske godine biće pravi indikator u kom zamahu je virus, ali u svakom slučaju ne treba mu davati mogućnost za njegovo širenje poštovanjem mera koje su sada potpuno releksirane. Nivo vakcinacije na ovom području je dosta nizak pa bi i na to trebalo obratiti pažnju – navodi epidemilog Stanković.

Intersovali smo se kakvo je stanje u vezi sa kovidom i u Dnevnoj onkološkoj bolnici u Vranju gde u proseku 15 do 25 pacijenata dnevno prima hemioterapiju.

Dr Kosta Zdravković, načelnik bolnice kaže nam da „pacijenti ovde ne dolaze ukoliko imaju koronu“.

-Do sada nismo imali ni jedan slučaj da neko od bolesnika ima komplikacije zbog korone. Pacijenti poštuju epidemiološke mere i u skladu sa time naš rad se odvija bez problema i u skladu sa aktuelnim merama u zdravstvu – navodi dr Zdravković.

Vranje prednjači po broju novozaraženih

Od 342 testirana građana u sedam opština Pčinjskog okruga, njih 121 je bilo pozitivno na korona virus . Najviše novoobolelih je u Vranju 56. Simptomatično je to, našta ukazuju pacijenti, da oni bez obzira na simptome, prvo moraju da prođu obavezno testiranje pa da tek onda zatraže pomoć nekog od lekara iz oblasti interne medicine ili neke druge medicinske grane.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari