Komemoracija na Grčko-srpskom vojničkom groblju u Pirotu 1Pirot Foto: Wikipedia/ MrPanyGoff

Na Grčko-srpskom vojničkom groblju i kod spomenika stradalim srpskim vojnicima na Metiljavici kod Pirota danas je održana komemorativna svečanost.

Svečanst pod nazivom „Sećanje na saveznike iz Prvog svetskog rata“ je u znak sećanja na 7.610 srpskih vojnika i 358 grčkih poginulih u Prvom svetskom ratu.

Vence i cveće položili su načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Miodrag Kapor, otpravnica poslova Ambasade Grčke u Srbiji Ekaterini Rapti lokalni zvaničnici i predstavnici udruženja.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izrazio je poštovanje rekavši da „seni palih heroja svedoče o neraskidivim bratskim vezama između Grka i Srba“.

„Na nama je da ovaj amanet čuvamo, poštujemo i dobrom saradnjom unapređujemo. Ovde pored 358 vojnika i oficira iz Treće grčke divizije iz grada Patre s Peloponesa, leži i 7.610 junaka iz Pirota i okoline. Hvala im za slobodu za koju su se izborili!“, rekao je Vasić.

Otpravnica poslova Ambasade Grčke u Srbiji, Ekaterini Rapti, zahvalila je Gradu Pirotu, predstavnicima Vlade Srbije i porodici Surladžis iz Pirota koja decenijama brine o Grčko-srpskom vojničkom groblju u Pirotu.

„Ova današnja ceremonija predstavlja još jedan dokaz čvrstih prijateljskih veza dva naroda. Žrtva naših palih vojnika treba da nas inspiriše u borbi za mir, napredak i blagostanje“, rekla je Rapti.

Državni sekretar Miodrag Kapor podsetio je da su Srbi postigli prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu – na Ceru i Kolubari.

A potom su, „probijanjem Solunskog fronta Srbi pokrenuli kraj Prvog svetskog rata. U svim ovim borbama Srbija je imala svoje saveznike među kojima je uvek bila Grčka“, rekao je Kapor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari