Komesarijat: Kroz prihvatne centre za migrante u prvoj polovini godine prošlo 38.909 osoba 1Foto: Vojkan Ristić / Danas

U Srbiji je u prvoj polovine godine kroz prihvatne centre za migrante prošlo 38.909 ljudi što je, u odnosu na isti period lane, povećanje od 55 odsto, objavio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije.

Komesarijat je na svom sajtu naveo da je ove godine prosečno zadržavanje migranata u Srbiji 23 dana.

Najviše migranata koji su boravili u centrima je iz Avganistana, 33 odsto, Pakistana 21 odsto, Sirije 18 odsto, Indije pet odsto i Bangladeša četri odsto.

Oni najčešće izjavljuju da su krenuli na put ka zemljama Zapadne Evrope u potrazi da poslom i boljim životom, dodao je Komesarijat.

Naveli su da je na današnjim dan u prihvatnim centrima 4.720 migranata iz Azije i Afrike.

Primećen je „i značajni broj“ lica koja borave na neformalnim mestima okupljanja, odnosno van centara, „sa konstantnom tendencijom rasta od početka godine“.

„Što se tiče tražilaca azila, do kraja maja 2022, prema podacima Kancelarije za azil, izraženo je ukupno 1.604 namere za traženje azila.

Najveći broj pripadnika ove grupe su državljani Avganistana (702), Burundija (373) i Sirije (139).

Od tog broja, svega 124 osobe su zaista i podnele zahtev za traženje azila, od čega su najviše državljani Burundija (55) i Kube (34).

Komesarijat je naveo i da je u novom izveštaju Evropskog parlamenta Srbija pohvaljena za saradnju na polju upravljanja migracijama.

Dodali su da o ovom izveštaju poslanici Evropskog parlamenta glasaju danas, na plenarnoj sednici u Strazburu.

Istaknuto je da je izveštajima EK 2021. i 2020. naglašeno da „Srbija nastavlja značajno da doprinosi upravljanju mešovitim migracionim tokovima“ i da ima aktivnu i konstruktivnu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari