Komisija SANU apelovala na građane da se vakcinišu 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Komisija Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za praćenje i preduzimanje mera u vezi sa infekcijom kovid-19 apelovala je danas na građane da se vakcinišu i da se pridržavaju svih preventivnih mera, budući da širenje pandemije i smrtnost izazvana kovid-19 već nekoliko nedelja dostižu dramatične razmere u Srbiji.

U saopštenju Komisije, u čijem su sastavu akademici Nebojša Lalić i Miodrag Čolić i dopisni član SANU Goran Stanković, navodi se da u ovom trenutku Srbija beleži više od 6.000 novozaraženih i preko 50 preminulih dnevno.

„Pored toga, celokupno medicinsko osoblje je premoreno i preopterećeno, a gotovo svi bolnički kapaciteti predviđeni za kovid pacijente su popunjeni“, navela je Komisija.

Komisija je zato pozvala građane da se u što kraćem roku podvrgnu imunizaciji protiv korona virusa, da u zatvorenim prostorijama, bilo da je reč o javnom prevozu, školama ili drugim institucijama, obavezno nose maske i da se pridržavaju drugih preventivnih higijenskih mera.

„Uz više poverenja u nauku, preispitivanje odluka donetih na osnovu poluinformacija i izraženiji osećaj kolektivne odgovornosti i savesti, uvereni smo da bismo kao društvo u celini mogli da izađemo iz začaranog kruga kovida 19“, ocenila je Komisija.

Kako se dodaje, u SANU je dosad vakcinisano preko 80 odsto članova SANU, od kojih je većina već primila i treću dozu, a uglavnom nisu vakcinisani oni sa određenim komorbiditetima, dok je među zaposlenima u SANU i pridruženim institutima taj prosek oko 70 procenata.

„Zahvaljujući tome, a uz striktno poštovanje svih ostalih epidemioloških mera, u SANU je od septembra do danas održano preko 30 različitih programa – od naučnih skupova, preko tribina i predavanja, do koncerata i izložbi“, navela je Komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari