Komitet za zaštitu novinara: Napad na Vuka Cvijića rezultat retorike koju koristi Vučić 1FoNet / Božana Pavlica

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) veoma je zabrinut zbog fizičkog napada na novinara Vuka Cvijića i poziva srpske vlasti da sprovedu brzu i efikasnu istragu o incidentu i pozovu počinioca na odgovornost, rekla je u pisanoj izjavi za Glas Amerike Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju.

„U Srbiji je okruženje za medije i novinare koji kritikuju postalo toksično, a beležimo porast i fizičkih i onlajn napada na nezavisne novinare. To je rezultat retorike protiv novinara koju koristi predsednik Aleksandar Vučić, državni zvaničnici i državni mediji. Vlasti moraju da preduzmu mere kako bi osigurale bezbednost novinara, kao i punu pravdu u slučajevima ubistava novinara, kao što je slučaj Slavka Ćuruvije“, navela je Said za Glas Amerike.

Vuk Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda.

Napad na novinara Vuka Cvijića osudila je United Media, novinarska udruženja, njegove kolege, i mnoge javne ličnosti iz političkog i društvenog života Srbije.

Tužilaštvo utvrđuje okolnosti

Po saznanju iz medija da je Cvijić napadnut u centru Beograda, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.

Hitno je naloženo da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer nasilje i napadi na novinare, kako poručuju iz Tužilaštva, ne smeju biti tolerisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari