Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski odbio je oštro navodnu tezu predsednika Rusije Vladimira Putina da je Poljska zaslužila napad Hitlerovog Trećeg rajha zato što je i sama učestvovala u rasparčavanju Čehoslovačke i upozorio da bi po takvom „bolesnom“ tumačenju i Sovjetski Savez zaslužio Hitlerov napad 1941. godine.


„Vidi se da predsednik Putin nije diplomac na katedri istorije na svom univerzitetu. Kada bi bio, znao bi da prosta logika njegove izjave vodi tome da je onda i Sovjetski Savez dobio to što je zaslužio kada je 22. jula 1941. godine Adolf Hitler napao SSSR“, kazao je Komorovski poljskoj televiziji TVP.

Putin je nedavno u razgovoru sa ruskim istoričarima branio pakt Ribentrop – Molotov o nenapadanju između Hitlerove Nemačke i Staljinovog Sovjetskog Saveza iz avgusta 1939. godine, koji je u tajnom aneksu sadržao dogovor o podeli sfera uticaja, tako da Nemačkoj pripadne Litvanija, a Sovjetskom Savezu Finska, Estonija, Letonija i deo Rumunije.

Dok je 2009. godine Putin taj nemačko-sovjetski pakt osudio kao nemoralan, sada je ocenio da su se u to vreme potpisivali takvi paktovi, a da nema ničeg lošeg u tome što SSSR nije hteo da ratuje i bilo mu je potrebno vreme za modernizaciju armije, navodi Beta.

Poljska je u jesen 1938. godine zloupotrebila Minhenski sporazum kojim su velike sile dale blagoslov Hitleru da anektira Sudete, oblasti naseljene nemačkom manjinom i poslala je vojsku u oblast Ćešina na severoistoku Češke i anektirala oblasti nastanjene poljskom manjinom oko kojih su dve mlade države vodile spor od kraja Prvog svetskog rata 1918.

Nakon Drugog svetskog rata oblast je vraćena Čehoslovačkoj, a spor je okončan sporazumom o granicama između Praga i Varšave 1958.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari