Komšić i Džaferović: Ministarstvo bezbedosti da obezbedi da helikopteri pomognu u gašenju požara 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović danas su održali hitnu sednicu Predsedništva, na kojoj su naložili Ministarstvu bezbednosti BiH da iskoristi sve mehanizme kako bi se angažovali helikopteri Oružanih snaga BiH na gašenju požara u Hercegovini.

U zaključku je navedeno da Ministarstvo bezbednosti BiH iskoristi sve mehanizme kako bi se obezbedio adekvatan odgovor na trenutnu, ali i buduće situacije, u vezi sa prirodnim katastrofama, uključujući i požare.

Predsedništvo BiH je Ministarstvu bezbednosti preporučilo da se konsultuje sa Evroatlantskim koordinacionim centrom za odgovor na katastrofe (EADRCC), kao i da o preduzetim aktivnostima izveštava Predsedništvo svakih sedam dana.

Bez obzira na ovu odluku Komšića i Džaferovića, helikopteri Oružanih snaga BiH i dalje ne mogu biti korišteni u gašenju požara, jer je za njihov angažman potrebna suglasnost sva tri člana Predsedništva BiH.

Dodik odbio da potpiše suglasnost, obzirom da odbija da učestvuje u radu Predsedništva BiH zbog odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari