Hrvatska i Finska žele da proces proširenja Evropske unije bude nastavljen i da sve zemlje jugoistočne Evrope jednog dana postanu članice Unije, izjavili su juče u Zagrebu ministri spoljnih poslova dve države Gordan Jandroković i Erki Tuomioja. Kako javlja agencija Hina, Tuomioja je ocenio da će proces proširenja „ojačati stabilnost u ovom delu sveta i u celoj Evropi“.


– Apsolutno delimo istu poziciju – želimo da se proces proširenja nastavi, želimo da sve zemlje jugoistočne Evrope, nakon što u potpunosti ispune uslove koji su potrebni za članstvo, isto tako jednog dana postanu punopravne članice – rekao je Jandroković novinarima nakon susreta, prenela je Beta.

Svog finskog kolegu Tuomioju ministar Jandroković upoznao je i sa sprovođenjem informativne kampanje o učincima predstojećeg hrvatskog članstva u Europskoj uniji i dodao da je podrška hrvatske javnosti za ulazak u punopravno članstvo Unije stabilna, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo.

Hrvatska je u junu 2011. godine završila pregovore s Unijom i nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju u decembru dobiće status zemlje pristupnice. Ona bi trebalo da u julu 2013. godine postane punopravna članica Evropske unije. Tuomioja i Jandroković ocenili su da su odnosi Hrvatske i Finske izuzetno dobri, bez otvorenih pitanja i da postoji obostrana želja za njihovo unapređenje. Finski ministar će, nakon jučerašnje posete Hrvatskoj, danas u Beogradu razgovarati sa srpskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari