Komunalna policija u Požarevcu nema uslove da počne da radi iako je njen start formalno označen 8. novembra, predstavljanjem u Skupštini Srbije. Oni pored uniformi, koje su zadužili u poslednji čas zbog defilea, i dobre volje, nemaju nikakva druga sredstva za rad.

I pored višemesečnih priprema, za devetoro komunalnih policajaca grad do danas nije obezbedio prostorije za rad, službena vozila i neophodnu opremu. Jedino što trenutno poseduju jesu uniforme sa oznakom grada i uverenje o položenim ispitima, dobijenim nakon obuke od 70 dana.

Nebojša Lukić, načelnik Komunalne policije u Požarevcu, ističe da će u početnom periodu komunalni policajci upoznavati građane sa načinom i delokrugom svog rada.

– Koliko građanima znači uvođenje komunalne policije jasno svedoči podatak da dnevno imamo oko 100 njihovih poziva – kaže Lukić.

U Požarevcu treba da bude 15 komunalnih policajaca, na svakih 5.000 stanovnika po jedan, ali zbog uštede u budžetu doneta je odluka da odeljenje komunalne policije broji devet članova. Na konkurs su primljeni četiri kandidata i načelnik, dok su preostala četiri mesta zauzeli već zaposleni radnici Gradske uprave. Kada se budu stvorili finansijski uslovi, Požarevac će imati optimalan broj komunalnih policajaca i oni tada neće raditi po pozorničkom, već po patrolnom sistemu, što znači da će ih biti najmanje po dvoje na terenu.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević kaže da narednih dana komunalni policajci treba da dobiju i službene legitimacije, vozila, palice, lisice, lampe i pištaljke, ali će na trajni smeštaj morati da čekaju malo duže.

– Komunalna policija trenutno je smeštena u prostorijama gradskog uslužnog centra, jer nema sopstveni prostor. Trajni smeštaj trebalo bi da dobiju u objektu u kojem se nekad nalazila kafana „Bulevar“, pošto budu završeni radovi na njegovoj rekonstrukciji – najavio je gradonačelnik.

Prethodnih dana nedoumice u javnosti izazivao je podatak da će komunalni policajci imati pravo da privode građane, kaže Lukić.

– Da bi se ove nedoumice razrešile, treba naglasiti da će se upotreba palice i lisica, kao i privođenje, primenjivati samo u slučajevima gde je komunalni policajac napadnut, zbog čega se napadaču može izreći prekršajna kazna od 10.000 do 50.000 dinara, ili zatvorska kazna od tri meseca do pet godina – rekao je načelnik Lukić.

Na pitanje šta će biti delokrug rada komunalnih inspektora, Lukić je rekao da se on neće menjati. Da se građani ne bi dvoumili oko toga šta treba prijaviti komunalnoj policiji, a šta inspektorima, slobodno mogu da se jave najpre nama, a mi ćemo proceniti šta je u čijem delokrugu.

I sami komunalni policajci nezadovoljni sporošću potpunog formiranja i opremanja Odeljenja komunalne policije u Požarevcu, napominju da njihove kolege u drugim gradovima posle predstavljanja u repupličkoj skupštini počeli su da rade punom parom.

– Naše kollege u drugim gradovima imaju sva raspoloživa sredstva za rad, dok smo mi u Požarevcu od sredstava zadužili samo uniforme. Oni imaju svoje patrolne automobile, sredstva veze sa odgovarajućom frekvencijom, opremljena sedišta sa kol centrom, kao i druga savremena sredstva potrebna za uspešno obavljanje posla. Nas devetoro u objektu Uslužnog centra imamo jedan sto i četri stolice i, malte ne, kad smo svi na okupu, bukvalno se otimamo za stolicu. Dokle će ovako da bude, ne znamo ali stanje mora što pre da se promeni, kako bi uspešno obavljali poslove za koje smo završili rigoroznu obuku i položili državni ispit – ističu požarevački komunalni policajci.

Jedan pripadnik Odeljenja komunalne policije u Požarevcu koji je na to mesto došao kao radnik Gradske uprave kaže da je sa radošću prihvatio to mesto, ali da ga trenutna dešavanja i sporost oko početka rada, kao i manja primanja od očekivanih, destimulišu.

– Baš sam bio srećan kada sam se našao na spisku nofoformiranog Odeljenja komunalne policije. Ni obuka, koja je bila teža od vojničke, nije mi predstavljala problem jer sam očekivao da, ako se što bolje obučim, bolje ću da radim i tako doprinesem poboljšanju ekološkog stanja u gradu. Drugi razlog što sam prihvatio ovog posla je i veća plata. Kako vreme prolazi entuzijazam mi sve više pada zbog toga što nismo dobili potrebna sredstva za naš rad, a plata ne da mi nije povećana, već mi je i delom manja od one koja sam pre primao – rezignirano priča jedan pripadnik komunalne policije koji nije želeo da se predstavi, dodajući da se ipak nada da će sve doći na svoje mesto i da će komunalna policija i u Požarevcu profunkcionisati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari