Francuskom parlamentu juče je dostavljen predlog zakona o zabrani nošenja burki na javnim mestima o kojem će parlamentarci glasati sledeće sedmice. Predlog zakona predviđa kaznu od 150 evra za prekršioce, a onima koji nateraju ženu da nosi burku preti kazna zatvora do godinu dana i novčana, u vrednosti od najmanje 30.000 evra, što se udvostručuje ako je u pitanju maloletnica, javljaju svetski mediji. Ukoliko bude usvojen, zakon će stupiti na snagu tek posle šest meseci, odnosno u proleće 2011.

Pravni stručnjaci upozoravaju da ustavni sud može da poništi zakon o zabrani nošenja burke na javnim mestima, što nije slučaj kada je reč o zakonu koji se odnosi na državne institucije. Mnogi u Francuskoj podržavaju ovaj zakon, kao i sam predsednik Nikola Sarkozi, ali ima i onih koji se protive predlogu. Ilustracije radi, Komunistička partija Francuske i Zeleni smatraju da se na taj način demonizuju muslimani. Organizacija Amnesti internešenel je juče uputila poziv francuskim poslanicima da ne glasaju za potpunu zabranu nošenja burke jer bi to predstavljalo „kršenje slobode izražavanja i veroispovesti“.

Mnoge evropske države usvojile su slične mere zbog čega su se našle na udaru kritika dela javnosti na Starom kontinentu. Donji dom belgijskog parlamenta podržao je predlog o zabrani nošenja odeće koja prekriva lice na javnim mestima, kao što su parkovi, zgrade i ulice, ali potrebno je da takva inicijativa dobije i zeleno svetlo Senata da bi stupila na snagu. Mada se u predlogu ne pominje zabrana nikaba i burki, očekuje se da će takvi odevni predmeti biti zabranjeni budući da predlog podržava nekoliko stranaka.

Nošenje burki već je zabranjeno u nekoliko belgijskih distrikta, na osnovu starih pravila donetih kako bi građani odustali od nošenja maski koje prekrivaju celo lice tokom karnevala, jer se smatra da takva praksa predstavlja pretnju za javnu bezbednost. Na primer, policiji u Antverpu omogućeno je da pritvori one koji prekrše pravilo.

Mada ne postoji nacionalna zabrana nošenja burki u Španiji, lokalne vlasti u Barseloni objavile su da ženama koje nose muslimanski veo neće biti dozvoljeno da uđu u državne institucije niti da borave na javnim mestima poput trgova. Istovremeno, nekoliko manjih gradova u Kataloniji, severoistočnoj regiji kojoj pripada Barselona, nametnulo je isto ograničenje.

Kada je reč o Britaniji, školama je dozvoljeno da same određuju pravila oblačenja za učenike i osoblje, što u nekim slučajevima podrazumeva zabranu tradicionalne muslimanske odeće. Bivši ministar obrazovanja Ed Boulz izjavio je početkom godine da nije u skladu sa britanskim običajima da se izdaju naredbe ljudima na koji način će se oblačiti, čime je odbacio poziv Stranke za nezavisnost Britanije, koja se zalagala za donošenje takve odredbe. Nekadašnji lider te partije Najdžel Fejridž kazao je jednom prilikom da nošenje burki predstavlja simbol „sve dubljih podela u britanskom društvu“.

Zabrinutost policijskih sindikata

Istraživanje francuskog ministarstva unutrašnjih poslova pokazalo je da u Francuskoj samo 2.000 žena nosi burku, a većina njih svojom voljom. Takođe je utvrđeno da veći deo ovog broja žena ne potpada pod stereotip potlačenih žena. Policijski sindikati su izrazili zabrinutost zbog novog zakona jer njihovi članovi nisu zainteresovani da nateraju svoje supruge da skinu burku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari