agent sreće"Agent sreće", foto: Beldocs

Na 17. Beldocsu nas očekuje jedan zaista neobičan dokumentarac. Naime, film „Agent sreće“ prikazuje nastojanje jednog butanskog birokrate da svoju zemlju učini bar malo srećnijom.

Amber Kumar Gurung živi u maloj zemlji, čije je stanovništvo uglavnom budističke veroispovesti, a u čijem ustavu je zapisano da vlast mora da se potrudi da poveća „bruto nacionalnu sreću“ zemlje. Njegov posao je da izmeri sreću naroda tako što će ljudima postavljati 148 specijalno osmišljenih pitanja.

Ponekad su pitanja direktna, kao kada pita jednu devojku na njenoj farmi koliko je srećna na skali od 0 do 10. Druga pitanja su indirektnije prirode. Na primer, Amber svoje sagovornike pita da li meditiraju, koliko imaju koza, da li misle da su sebični…

„Agent sreće“ je intiman prikaz širokog spektra ljudskih iskustava i ilustruje kako se sreća može oblikovati silama koje su van naše kontrole, kao što su siromaštvo, okolnosti rođenja ili kultura.

Film, koji je imao svoju premijeru na Sandensu u januaru, režirali su Arun Bhattarai i Dorottya Zurbó. Nastao je u butansko-mađarskoj koprodukciji.

Beogradska publika biće u prilici da dokumentarac „Agent sreće“ pogleda na predstojećem Beldocsu. Prva projekcija zakazana je za 24. maj (19h) u Centru za kulturu Vlada Divljan, a druga za 28. maja (18.30h) u Art bioskopu Kolarac.

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs održava se od 22. do 29. maja. Tokom trajanja festivala u Beogradu i drugim gradovima Srbije biće prikazano više od 100 ostvarenja iz celog sveta. Više informacija o programu festivala možete pronaći na sajtu Beldocsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari