Kon: Mi jesmo u maksimumu ovog talasa, ali se pojavio stelt omikron 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da se može očekivati ublažavanje sadašnjeg talasa pandemije kovid-19, ali je upozorio na pojavu najnovijeg soja korona virusa omikron stelt.

„Da biste shvatili situaciju, mi jesmo u maksimumu ovog talasa i mogli bi da kažemo da ćemo postupno iz njega izlaziti. Doživećemo ublažavanje u narednim nedeljama, ali se pojavio stelt omikron gde ne možemo da tvrdimo da nas neće uhvatiti i ne znamo njegov uticaj na epidemiološku situaciju“, rekao je Kon za TV Pink.

On je ukazao da je nagli skok brojki posle Nove godine bio u uzrastu od 20 do 50 godina, a da se sada bolest preliva na decu, mlađe od 18 godina, i starije od 50 do 69 godina.

„Sada obolevaju stariji i oni sa slabijim imunitetom koji pune bolnice. Nažalost, među njima ima i težih slučajeva s komorbiditetima i nevakcinisanih koji doživljavaju teške forme bolesti i smrtne ishode, oni su po pravilu rezervisani za nevakcinisane“, rekao je Kon.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 14.519 novoobolelih od korona virusa i 61 preminuli.

Ministar prosvete Branko Ružić doneo je odluku o izmeni kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole na osnovu čega će neradni dani za učenike biti i 17. i 18. februar.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije izjavila je za N1 da epidemiološka situacija sa korona virusom u školama nije dobra, ali da se „ne zna tačno kakva je“, jer, kako je pojasnila, ne zna se broj zaposlenih koji su epidemiološki ugroženi. „Njih ne broji niko i o njima ne brine niko“, rekla je.

U svetu je zaraza korona virusom ove nedelje počela da slabi, posle tri i po meseca od izbijanja novog talasa epidemije.

Gornji dom austrijskog parlamenta usvojio je zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19, otklanjajući jednu od poslednjih prepreka pre nego što stupi na snagu.

Posle dvomeča prvih prolećnih rundi takmičenja pod kapom Evropske fudbalske federacije, igrači neimunizovani protiv korona virusa neće moći da igraju međunarodne utakmice. Svi nacionalni Savezi i klubovi iz UEFA porodice obavešteni su da će negativni PCR testovi, odnosno medicinsko izuzeće, važiti samo još na početku eliminacionih borbi u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari