Kon: Situacija sa koronom u Beogradu ponovo preteća 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Epidemiološka situacija Kovid 19 u Beogradu je ponovo preteća, napisao je na svom Fejsbuk nalogu epidemiolog Predrag Kon i naglasio da je veoma veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Epidemiološka situacija u Beogradu je ponovo preteća zbog povratka studenata svojim kućama, pa se može proširiti po čitavoj Srbiji, napisao je Kon i dodao da je još na odmoru.

Do pogoršanja situacije je došlo posle 5. juna, kada su ograničenja javnih okupljanja povećana na 1.000, a kasnije potpuno ukinuta, rekao je on.

Mnogo se, dodao je Kon, pogoršanje ove situacije povezuje i sa derbijem 10. juna, mada novooboleli ne daju podatak da su bili na derbiju, bar meni nije poznato.

Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su u nedelju sprovedeni, rekao je Kon.

Kon je rekao da nikada nije ukinuta obaveza da kada se igraju utakmice mora da se poštuje distanca među gledaocima, zbog čega bi trebalo razmotriti kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima.

Naša trapavost i usporenost za davno dogovoreni postupak za studente omogućili su da dođe do prenosa virusa u toj populaciji, naveo je Kon.

Živeti se mora, nema više vanrednog stanja, neće ga ni biti. Ne možemo to finansijski da izrdržimo i nemojmo se po tom pitanju porediti sa Francuskom i Nemačkom, a da se može biti disciplinovan pokazuju stari, predočio je Kon.

Više nikada, ako se budem pitao, neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za negu starih, poručio je on.

Mislim da je vanredno stanje bilo neophodno, kao i policijski čas na početku, ponovio je on, ali to neće biti dalje neophodno za stariju generaciju.

Sasvim je, međutim, suprotno kada je mlađa dgeneracija u pitanju. Kritika na sva usta, bez ijednog rešenja osim zatvaranja i zabrana, mada to nije rešenje na duge staze, smatra Kon.

Nekih zabrana će najverovatnije uskoro biti, poput zabrana poseta bolnicama ili obaveznosti nošenja maski u prevozu i prodavnicama, najavio je on, ali je istakao da je najvažnije da se propisane mere sprovode, ili da u suprotnom bude kažnjavanja. Virus se bez vakcine ne može zasuatviti, zaključio je Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari