Konkurs za stipendije za pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu 1Foto: N1

Ministarstvo prosvete je raspisalo konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2021/2022. godinu, na koji se mogu prijaviti pripadnici srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Ministarstvo prosvete, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, izradilo je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Za školsku 2021/22. godinu predviđena je dodela 80 stipendija.

Projekat se realizuje se u dve faze.

U prvoj fazi stipendisti pohađaju onlajn kurs srpskog jezika (nivo A1). Nakon uspešno položenog testa, po dolasku u Srbiju stipendisti imaju intenzivnu nastavu srpskog jezika u trajanju od 720 časova (jedan semestar).

Stipendisti projekta koji poznaju srpski jezik, ne pohađaju kurs, već polažu test iz srpskog jezika kao stranog kako bi stekli uslov za upis na studije.

Stipendisti koji poznaju srpski jezik polažu prijemni ispit u septembarskom upisnom roku i upisuju željene studije školske 2022/2023. godine.

U drugoj fazi projekta predviđeno je pohađanje studija prema interesovanjima stipendista, a u skladu sa ponuđenim studijskim programima na srpskom jeziku ili nastavom na srpskom jeziku, uz mogućnost konsultacije na engleskom jeziku na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, a koje su u sastavu univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Rok za prijavljivanje zainteresovanih kandidata je 20. maj, a detalji konkursa i prijavni formulari su dostupni na sajtu Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari