Latinska Amerika je pokazala tokom istorije da je region revolucionarnih heroja. Patriotizam te vrste ne zaostaje ni danas, naročito ove godine kada pet zemalja kontinenta obeležava 200-godišnjicu od sticanja nezavisnosti od španske krune. Na mnogo načina, to je i izgovor za slavlje, izdvajanje velikih svota novca i političkog kapitala za mega događaje. Poznavaoci prilika u regionu ističu da su ovakvi vidovi proslava više nego spektakl. Prema većini procena, uprkos dubokim nevoljama u nekoliko zemalja, region je i dalje optimističan povodom svoje budućnosti, siguran u svoje odnose sa svetskim silama i predan kovanju regionalnog jedinstva.

Dan nezavisnosti Meksika obeležava se dva dana juče i danas. Čile proslavlja sutra, dok su Venecuela, Kolumbija i Argentina imale slične manifestacije pre neki mesec. Dva veka nezavisnosti obeležena su prošle godine u Boliviji i Ekvadoru. Naredne godine i Paragvaj će proslaviti dvestagodišnjicu.

„Tokom proslava stogodišnjice svaka zemlja je bila u potrazi za sopstvenim identitetom“, smatra Margarita Gutman, direktorica Latinskoameričkog programa dvestagodišnjice, projekat koji analizira značenje dva veka u Latinskoj Americi. „Oni su tada proslavljali izgradnju moderne države. Danas je ideja regionalnog značaja mnogo jača i aktivnija. Pitanje oporavka starih veza u regionu prisutno je na različite načine“, navodi Gutmanova. Tokom proslave stogodišnjice 1910, na primer, Argentina je znala mnogo više o tome šta se događa u Evropi ili SAD nego u svom dvorištu, dodaje ona.

Mnoge zemlje u regionu transformisale su se od slabih država ka stabilnim demokratijama ovoga veka. Na izborima u protekloj deceniji svrgnute su elite koje su dugo vladale i postavljeni lideri koji obećavaju preraspodelu bogatstva i vlasti. Ozlojeđenost koja je dugo vladala prema uticaju SAD u regionu je umanjena u svetlu globalizacije koja je iznedrila Kinu, Indiju i druge sile, ističu stručnjaci.

Prema poslednjem istraživanju Latinobarometra, čileanske organizacije koja prikuplja podatke iz celog kontinenta, 74 odsto Latinoamerikanaca ima pozitivno mišljenje o SAD u odnosu na 55 odsto koliko je bilo 2003.

Region je zainteresovan za jedinstvo, saglasna je stručna javnost. Kao primer jesu brojne trgovinske grupe kao što su Merkosur i Alba, te Unasur. Kolumnisti iz Meksika pitaju se šta Meksiko obeležava 200 godina nakon nezavisnosti imajući u vidu nasilje koje podstiču narkobande, a koje prete demokratiji zemlje. „Uprkos mnogim postignućima demokratskih vlada u regionu, slabe institucije kao i siromaštvo i korupcija plodno su tlo za kriminalne organizacije da se infiltriraju u vladine strukture“, smatra Erika de la Garca, programski direktor latinoameričke inicijative na Džejms Bejker institutu. Latinska Amerika je i dalje region sveta sa najvećom stopom nejednakosti, smatra ona, a još se suočava i sa starovekovnim problemima poput koncentracije bogatstva i vlasti u rukama nekolicine. No, mnogo toga se promenilo, tvrdi De la Garca. „Danas vidimo žene na čelu država u Latinskoj Americi dok je recimo u Boliviji na mesto predsednika predstavnik domorodačke većine“.

Većina stanovnika kontinenta koji su učestvovali u istraživanju Latinobarometra izražavaju optimizam da se njihov život kreće u pravom smeru. Iako je i to razlog za proslavu, istina je da Latinoamerikanci možda i ne znaju šta slave. Samo 43 odsto ispitanika odgovorili su tačno na pitanje od koga su pre 200 godina stekli nezavisnost, ukazuje Marta Lagos, direktorica Latinobarometra.

Viva Meksiko

Meksiko Siti – Širom Meksiko Sitija, stotine hiljada ljudi paradama, vatrometima i koncertima obeležila su dav veka od sticanja nezavisnosti. Predsednik Felipe Kalderon predvodio je zvaničnu proslavu, koja je kulminirala tradicionalnim „grito“ ili uzvikom nezavisnosti „Viva Meksiko“. To je ratni poklič sveštenika Miguela Idalga koji je započeo ustanak 1810. Mere obezbeđenja bile su posebno jake. Samo u prestonici 14,000 policajaca obezbeđivalo je zabavu usled strahovanja da bi narkokarteli mogli da izvrše napade. Jako naoružani pripadnici bezbjednosnih snaga nosili su detektore metala, dok su iznad glava slavljenika preletali helikopteri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari